Очільниця МЗС Бельгії заявила, що шкодує про поїздку в окупований Крим минулого року

Міністерка закордонних справ Бельгії Хаджа Лабіб під час візиту в окупований росією Крим у 2021 році порушила українське законодавство і щиро шкодує про це.

Про це повідомляє МЗС України в середу, 31 серпня, за підсумками зустрічі глави української дипломатії Дмитра Кулеби з Лабіб у Празі. Міністри обговорили ситуацію в Україні, зокрема на Запорізькій АЕС, та допомогу Бельгії Україні.

Лабіб сказала, що минулого року відвідала Севастополь з порушенням українського законодавства як журналістка та режисерка-документалістка. За словами міністерки, тоді вона займалася проєктом, який «демонстрував, як Росія використовувала культуру як силу та пропаганду», і як у таких умовах жили митці. Вона запевнила, що підтримує український народ, а Бельгія готова сприяти відбудові України та припиненню війни.

«Вона щиро шкодує, що цей візит відбувся за таких обставин. Міністерка Лабіб завжди захищала суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, а також статус Криму як невід’ємної частини України», – сказано в повідомленні.

Хаджа Лабіб, яка в липні 2022 року очолила МЗС Бельгії замість Софі Вільмес, у липні 2021 року відвідувала окупований росією Крим як журналістка. Вона казала, що приїжджала на фестиваль Глобальные ценности, організований Севастопольським драматичним театром імені Луначарського, та публікувала в соцмережах фрагменти виступу. Пізніше, під час інтерв’ю RTBF, Лабіб казала, що для приземлення в аеропорту Сімферополя «потрібна російська віза», але не уточнювала, яким шляхом приїхала до Криму.

У липні речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що Україна веде діалог з бельгійською стороною дипломатичними каналами, щоб встановити всі обставини поїздки та ухвалити рішення з приводу майбутніх контактів.

Реклама

Залишити коментар