Для деяких чернівецьких чиновників зими не буде, – Максим Бурбак

Судячи з того, як йде підготовка до опалювального сезону, деякі чиновники у Чернівцях сподіваються, що зими не буде. – Максим Бурбак в ефірі програми «Постфактум» на телеканалі ТВА висловив занепокоєність підготовкою комунальної сфери до роботи в зимовий період.

В інтерв‘ю прем‘єр-міністра Дениса Шмигаля прозвучали тривожні і чіткі меседжі, що з енергоносіями буде скрутно, а проходження опалювального сезону буде непростим, – зазначив політик. – Коли так кажуть наші можновладці – які завжди запевняли, що у нас все добре, – означає, що нас чекає реальний виклик. І, як правильно каже прем’єр, – органи місцевого самоврядування повинні би підготуватися до цього виклику.

Правильно роблять громадяни, які зараз переходять на твердо-паливні котли або альтернативні джерела енергії. Правильно поступають ті, хто за порадою того ж Шмигаля, планує пересісти на електромобілі – тому, що електричний струм буде, бо він є українського виробництва, а ціну на викопне паливо ніхто не береться передбачити.

Натомість, від влади про модернізацію комунальних систем опалення чи перехід на альтернативні види палива ми не чуємо. Звичайно, легше потратити гроші на дороги (це теж потрібно), але хотілося би знати – яку допомогу передбачають у міському бюджеті для порятунку Чернівцітеплокомуненерго? Воно ж збанкротує 100%, якщо ви зараз не будете його якось реанімувати.

Чи знову – зберуться на сесію, виступить керівник цього комунального підприємства і скаже “Шановні, споживачі тепла не платять тому, що цей тариф є не підйомним. Уряд заявив, що піднімати тарифи на тепло не буде. Газ вартує стільки-то, його немає. Компенсація відбуватиметься за рахунок місцевого бюджету. Тому дайте нам субвенцію 100- 200- 300- мільйонів”.

Чому я, готуючись до складних часів, на одному об‘єкті міняю твердо-паливний котел. Друге – розуміючи, що можуть бути проблеми з електричним струмом, ставлю батькам і собі по генератору, такий щоб бодай живив помпу, яка розганяє тепло по системі. Розумієте – буде газ, не буде, буде електроенергія, не буде… А грітися чимось треба. І от це на такому нижньому, побутовому рівні.

А що робить місто у цей час? Щось закуповує? Щось змінює чи модернізує? Готує теплові насоси чи планує переводити школи на інший режим роботи? Відповідей не чути.

Звісно, я сподіваюся, що наша влада відповідальна і працює над цими викликами. Щоправда, підтвердження своїм сподіванням я поки що не знаходжу, – наголосив Максим Бурбак.

Реклама

Залишити коментар