Байден заявив, що США готові відповісти «військовим шляхом» у разі нападу Китаю на Тайвань

Президент США Джо Байден заявив 23 травня, що його країна готова втрутитися «у військовий спосіб», якщо Китай вторгнеться в Тайвань.

Про це він сказав під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісіда в Токіо, як передає CNN.

Байдена запитали, чи США готові піти далі, ніж в Україні, щоб допомогти Тайваню в разі вторгнення.

«Ви не хотіли вплутуватися в український конфлікт у військовому плані зі зрозумілих причин. Чи готові ви взяти військову участь для захисту Тайваню, якщо до цього дійде?» — запитав репортер.

«Так. Це зобов’язання, яке ми взяли на себе», — відповів Байден.

У межах політики «Єдиного Китаю» США дотримуються позиції, згідно з якою Тайвань є частиною КНР, але ніколи офіційно не визнавали претензії Пекіна на самоврядний острів Тайвань із населенням у 23 мільйони людей. США надають Тайваню оборонну зброю, але зберігають двозначність у питанні, чи втручатиметься американська армія у разі нападу Китаю.

CNN пише, що деякі з вищих посадових осіб адміністрації Байдена були заскочені зненацька цими заявами, оскільки не очікували, що Байден буде настільки недвозначним. У заяві після коментарів Байдена офіційний представник Білого дому заявив, що офіційна позиція США залишається незмінною.

«Як сказав президент, наша політика не змінилася. Він підтвердив нашу політику “Єдиного Китаю” і нашу відданість миру та стабільності. Він також підтвердив наше зобов’язання відповідно до Закону про відносини з Тайванем щодо надання Тайваню військових засобів для самооборони», — сказав чиновник.

Своєю чергою, Китай висловив «сильне невдоволення та рішучу незгоду» з коментарями Байдена, заявивши, що не дозволить жодним зовнішнім силам втручатися у його «внутрішні справи».

«З питань, що стосуються суверенітету та територіальної цілісності Китаю, а також інших ключових інтересів немає місця для компромісу», — заявив офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь.

Реклама

Залишити коментар