Опозиція Саакашвілі всуху програла вибори у Грузії, але продовжить боротьбу

Грузія знову опинилася на порозі гострого вуличного протистояння. І його наслідки можуть виявитися абсолютно непередбачуваними.

Програвши перший тур місцевих виборів, грузинська опозиція, а в першу чергу – партія експрезидента Міхеїла Саакашвілі “Єдиний національний рух”, мала шанс на реванш у другому. Кандидати від опозиції вийшли у другий тур у всіх найбільших містах країни, а в трьох (Батумі, Кутаїсі та Зугдіді) навіть випереджали представників влади.

Це давало шанс, що політична криза у країні, принаймні, перейде у цивілізовану форму – опозиція виграє декілька посад мерів і завдяки ним зможе не лише атакувати владу, але й пропонувати альтернативу.

Втім, другий тур місцевих виборів, що пройшов 30 жовтня, знищив шанси на такий сценарій.

Партія влади отримала перемогу в усіх містах, навіть у тих, де за результатами першого туру лідирували опозиціонери. Опозиція натомість вже заявляє про фальсифікації цих результатів і про вкрадену перемогу, готуючись захищати результати виборів.

Багато що буде залежати від вердикту міжнародних спостерігачів, який планується оприлюднити 31 жовтня.

Потрапивши до в’язниці, Саакашвілі став ключовою інформаційною персоною в країні, що відверто дратувало владу. Справа навіть дійшла до заборони в’їзду до Грузії журналістів, які планували зробити з ним інтерв’ю.

Окрім того, третій президент Грузії оголосив голодування, через що виникла проблема його госпіталізації. Бажання влади показати твердість у цьому питанні, дозволивши лікування лише у в’язничній лікарні, було не дуже добре сприйнято Заходом – із закликом  забезпечити права Саакашвілі на повноцінне лікування до влади Грузії звертаються західні політики та дипломати.

27 жовтня в центрі Тбілісі відбувся провладний мітинг, на якому “Грузинська мрія” мала показати не меншу масовість, аніж на мітингу опозиції. Це їм вдалося, хоча у ЗМІ було оприлюднено вдосталь доказів, що учасниками були бюджетники, звезені примусово.

Також партії влади вдалося провести “спецоперацію”, звинувативши опозицію у брехні.

27 жовтня опозиційний телеканал “Мтаварі” оприлюднив результати соціологічних досліджень, проведених компанією IPSOS. Ці результати були досить оптимістичними для опозиції – опитування обіцяли їм перемогу в усіх великих містах, окрім Тбілісі, але і там розрив між чинним мером ексфутболістом “Динамо” Кахою Каладзе та лідером ЄНР Нікою Мелією складає лише 3%.

Наступного дня у “Грузинській мрії” проводять пресбрифінг, де звинувачують опозицію у фальсифікації. Як виявилося, на сайті IPSOS були оприлюднені інші результати – згідно з ними, опозиція програє ще й Зугдіді (там кандидатом від опозиції є батько Ніки Мелії Анзор).В опозиції вважають це провокацією влади і заявляють, що розривають співпрацю з IPSOS. Останнє може стати проблемою для опозиції. Ця соціологічна служба мала проводити ще й екзитполи 30 жовтня, а тепер їй довелося терміново шукати заміну.

А на додачу грузинська влада розгорнула велику активність навколо ув’язненого Саакашвілі.

Напередодні голосування до в’язниці у Руставі, де відбуває покарання експрезидент, стягнули спецназ. Згодом у Службі державної безпеки заявили про превентивне розкриття спроби державного заколоту – нібито заколотники мали на меті заблокувати транспортування Саакашвілі до лікарні, що мало спровокувати хаос у країні.

Повідомляє ЄП

Реклама

Залишити коментар