Придбаний Україною британський криголам James Clark Ross прибув до Одеси

У вівторок, 5 жовтня, до порту Одеси прибув криголам James Clark Ross, який був куплений Україною у Великобританії для науково-дослідних цілей.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерстві освіти і науки.

«З Данії в Україну, через три моря — Північне, Середземне і Чорне нашого красеня привели два капітана: український капітан Олег Новосільній і британський „капітан-наставник“ Саймон Уоллес», — розповіли у відомстві.

У найближчі кілька тижнів буде проходити оформлення всіх необхідних документів та технічна інвентаризація судна, після чого буде офіційно оголошено його нову назву.

Британський криголам, який повинен стати флагманом українського науково-дослідного флоту, був куплений 19 серпня 2021 року.

З його допомогою планується «повернутися після тривалої перерви до досліджень Світового океану; вирішити логістичні проблеми на антарктичній станції Академік Вернадський та розширити можливості сезонних експедицій; створювати науково-дослідні та логістичні консорціуми з іншими країнами; проводити дослідження не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці, і, при необхідності, в інших регіонах».

Реклама

Залишити коментар