За рік українці скоротили споживання газу на 14%

У 2020 році населення України використало 8,2 млрд кубометрів газу ㅡ це на 14% менше, ніж було використано у 2019-му. Таким чином на закупівлю газу витратили на 220 мільйонів доларів менше.

Про це повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності).

Там кажуть, що скорочення споживання газу відбувається із різних причин. Наприклад, на це впливають різноманітні програми підтримки: «теплі кредити», Фонд енергоефективності, місцеві програми співфінансування тощо.

Так, «теплими кредитами» у 2020 році скористалося понад 110 тисяч людей, вони інвестували 1,04 млрд грн в енергоефективні заходи. Оцінка цієї програми показує, що в середньому людям вдалося економити близько 30% на газі, зазначають у Держенергоефективності.

З іншого боку, бюджетні та релігійні організації споживали стільки ж газу, скільки й у 2019-му ㅡ приблизно 400 мільйонів кубометрів.

Водночас підприємства теплокомуненерго збільшили використання газу на 3%, до 7,6 мільярда кубометрів. Частково, такі показники пов’язують з більшими морозами взимку 2020 року у порівнянні із відповідним періодом 2019-го. Однак говорять і про потребу розвивати біоенергетичні проєкти, які безпосередньо заміщують газ.

Всього ж у 2020 році Україна спожила 24 мільярди кубометрів газу. Це на 6% менше, ніж у 2019 році, коли було спожито 25,4 мільярда кубометрів газу.

“Як бачимо, можливість зменшити імпортозалежність країни та заощадити кошти ㅡ додаткові аргументи на користь заміщення споживання газу, розвитку сфери енергоефективності та біоенергетики”, ㅡ кажуть у Держенергоефективності.

Так, минулого року у проєкти відновлюваної енергетики та енергоефективності (зокрема, через «теплі кредити», енергосервіс) залучили понад 1,3 мільярда євро інвестицій.

Реклама

Залишити коментар