Колишнього керівника “ПриватБанку” Дубілета підозрюють у розтраті 8 млрд грн

Справа стосується 2016 року, коли банк ще не був у державній власності

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова санкціонувала ще три підозри колишнім посадовим особам “ПриватБанку”.

Про це вона повідомила на своїй сторінці в Facebook.
За її словами, 8 млрд грн – саме такий розмір збитків завдало керівництво тоді ще недержавної фінустанови громадянам України у 2016 році.

“Точніше кажучи кримінально-процесуальною мовою, детективи та прокурори підозрюють голову правління (тоді цю посаду обіймав Олександр Дубілет, – ред.) у скоєнні цього злочину”, – написала вона.

Генпрокурорка нагадала, що у 2015 році НБУ за власною ініціативою здійснив перевірку 20 найбільших банків України. У тому числі і самого великого – “ПриватБанку”. В ході перевірки з’ясувалося, що необхідна сума докапіталізації банку становила 113,1 млрд грн.

“Основна і базова причина “захворюваності” установи полягала в тому, що, на думку фахівців з НБУ, 90% кредитного портфеля знаходилося під ризиком через те, що ці кредити були видані особам, які тісно пов’язані з колишніми власниками банку”, – каже Венедіктова.

Пізніше, 16 грудня 2016-го, колишні власники банку звернулися з відповідним листом за офіційно встановленим порядком до прем’єр-міністра з проханням прийняти позитивне рішення силами Кабміну про придбання акцій “ПриватБанку” державою.

Як звернула увагу генпрокурорка, таким чином, голова правління, заступник голови правління-керівник казначейства банку та начальник департаменту міжбанківських операцій казначейства банку добре розуміли, що контроль над засобами банку найближчим часом буде втрачено.

“В результаті виникнення злочинного плану, суть якого зводилася до розтрати коштів банку, посадові особи “Приватбанку” прийняли рішення про незаконне списання грошових зобов’язань іноземних товариств перед банком і за рахунок коштів цього ж банку”, – говорить вона.

Венедіктова пояснила, що технічно керівництвом в цьому випадку було прийнято рішення про заміну боржника. Замість вищезазначених іноземних товариств віддавати борги “ПриватБанку” тепер повинна була пов’язана з банком фірма Claresholm Marketing LTD.

Реклама

Залишити коментар