Протести у Молдові: Майя Санду вивела людей на вулиці Кишенева

В середмісті Кишинева у неділю, 6 грудня 2020 року, пройшов мітинг за проведення дострокових парламентських виборів, а також проти уряду Іона Кику і ситуативну проросійську коаліцію в парламенті за участю соціалістів, депутатів від партії “Шор” і групи Pentru Moldova

Депутати нової коаліції 3 грудня схвалили, не дотримуючись регламенту, законопроекти про бюджетно-податкову політику, бюджет медичного та соціального страхування і про перехід спецслужби СІБ під керівництво парламенту. Опозиція і обраний президент Майя Санду заявили, що голосування було незаконним. Санду закликала всіх вийти на протест. До акції також долучилися “Наша партія”, DA, PAS, Демпартія, PUN, розповідає Еспресо.TV з посиланням на Newsmaker.

Головним на мітингу був виступ Санду. Вона заявила, що країна потребує повної зміни влади, і для цього необхідні дострокові парламентські вибори.

Політикиня також звинуватила чинного президента Ігоря Додона в спробі узурпувати владу.

“Образившись, що не вдалося знову обдурити людей, Додон намагається підпалити країну. Він хоче спровокувати хаос, посилити кризу, тримати нас в міжнародній ізоляції, зробити життя людей важчим, помститися їм за те, що вони проголосували не за нього”, – заявила вона.

На думку санду, підконтрольна Додону фракція Партії соціалістів об’єдналася в парламенті з партією “Шор”, щоб прийняти закони проти людей.

“Ця більшість сформована з людей, які брали участь в крадіжці мільярда, депутатів, які встигли продатися по три рази, які служать Додону, а не народу. Вони приймають закони з порушенням всіх норм і закону”, – зазначила Санду й додала, що країні необхідні дострокові вибори, які може спровокувати відставка уряду.

“Це протест не політичних партій, а громадян”, – заявила вона.

“Дорогі співвітчизники, корупція – це смертельна загроза для нас усіх, і для Кишинева, і для Бельц. Країна задихається. Усі ті, хто заробляє на громадянах Молдови, об’єдналися. Ми хочемо, щоб Молдова впевнено зробила крок в майбутнє, стала сильною державою, у якій злодії отримують по заслугах, а люди живуть в мирі та злагоді”, – наголосила Санду.

Її підтримав колишній столичний мер Дорін Кіртоаке. Він також за достроковві вибори, а Додона вважає “злодієм”.

“Крадіжка вбиває більше, ніж пандемія. Це наша трагедія, для нас злодійство є страшнішим за пандемію!” – зазначив Кіртоаке.

“Подивіться – за Прутом (в Румунії – ред.) краще життя в ЄС і НАТО, а у нас як і раніше погано. А Додон схожий на Чаушеску. Він може повторити долю румунського диктора або долю Плахотнюка… У нас 30 років немає незалежності, у нас її вкрали” , – додав політик.

Реклама

Залишити коментар