Винахідник вакцини від COVID-19 сподівається, що пандемія закінчиться наступної зими

Професор Угур Шахін, гендиректор компанії BioNTech, яка розробила вакцину від коронавірусу, сподівається, що пандемія піде на спад до літа 2021 року і закінчиться наступної зими.

Про це він розповів в інтерв’ю BBC.

«Я абсолютно впевнений, що вакцина дозволить знизити передачу вірусу від людини до людини – можливо, не на 90%, може, на 50% – але ми не маємо забувати, що навіть це може привести до різкого скорочення поширення пандемії», – підкреслив він.

Професор передбачає, що, якщо з вакциною все піде добре, вакцинація розпочнеться «в кінці цього – на початку наступного року». За його словами, до квітня 2021 року ця почне відчутно впливати на поширення коронавірусу.

«Літо допоможе нам, тому що влітку рівень інфікування знизиться, і що особливо важливо – то це те, щоб ми отримали високий рівень вакцинації до осені/зими наступного року або раніше», – пояснив Шахін.

Він висловив надію, що наступної зими планета повернеться до нормального життя.

За його словами, головний побічний ефект вакцини BioNTech від коронавірусу – біль в місці ін’єкції протягом декількох днів. У деяких учасників випробування кілька днів після ін’єкції спостерігалася лихоманка. Поки дослідники не виявили інших серйозних побічних ефектів.

Вакцина BioNTech – одна з 11, які зараз перебувають на фінальній стадії випробувань.

Нагадаємо, клінічні випробування вакцини розробки американського фармгіганта Pfizer і німецької біотехнологічної компанії BioNTech показали обнадійливі результати. Вакцина запобігла 90% випадкам зараження в дослідженні з десятками тисяч добровольців. Ціна за дозу цієї вакцини в США триматиметься на рівні $19. ЄС після завершення випробувань планує закупити 300 млн доз вакцини – там очікують, що вакцинація в країнах ЄС може початися в першому кварталі 2021 року.

За даними Міністерства охорони здоров’я, вакцинація від коронавірусу почнеться в Україні в кінці весни або на початку літа 2021 року.

Реклама

Залишити коментар