Мінімізація податків: майстер-клас від альтернативного кандидата Зазуляка

Ми уже розповідали про те, як один із кандидатів на посаду Чернівецького міського голови імовірно мінімізує податки, збуваючи підакцизні товари через ФОПів та видаючи нефіскальні чеки. Сьогодні ж у програмі «Наскрізь» йтиметься про іншого кандидата від партії «Єдина Альтернатива» – забудовника Василя Зазуляка. Бо ж схоже, він теж міг би дати майстер-клас на тему мінімізації податків.

Отже, схема в цілому проста. За документами усі новобудови, зведені забудовником Зазуляком, це житлово-будівельні кооперативи або ж обслуговуючі житлово-будівельні кооперативи.

А це значить, що фактично забудовник мав би зводити житло коштом людей, які інвестували в будівництво. І при цьому підприємець не мав би заробляти.

Податкова навіть включає такі кооперативи у Реєстр неприбуткових установ та організацій.

У 2018 році фіскали зацікавились чотирма кооперативами, які пов’язані із Василем Зазуляком. Ідеться про ОЖБК «Бульвар», ЖБК «Квартал», а також “Перший-” та “Другий Буковинський”. І за результатами перевірки навіть виключили ОЖБК «Бульвар» та ЖБК «Квартал» із реєстру неприбуткових організацій наприкінці 2018 року.

Як це працює? Члени житлово-будівельного кооперативу інвестують в будівництво. Далі у якості підрядників за роботу беруться численні товариства з обмеженою відповідальністю, серед засновників яких також наближені до пана Зазуляка люди.

Ось наприклад, ТОВ «ТравісБУД», підрядник який працював на Воробкевича, 33.

Засновником вказана, очевидно, мати політика – Марія Зазуляк, на яку зареєстровано ще майже півтора десятка юридичних осіб у Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

Або ще одне – ТОВ «Транс-юніт», уповноваженою особою якого числиться Іван Зазуляк. Далі інвестори отримують квартири, а кінцеві бенефіціари – гроші із зароблених підрядниками грошей.

Але є нюанс: якби податки сплачували із вартості проданих квартир, податок на прибуток становив би 18%. А ось отримані доходи виведені через компанії-підрядники оподатковують за 5% ставкою. Вигідно, правда? Бо ж нагадаємо, ЖБК – це неприбуткова організація, яка нібито не отримує доходів, а тому не платить податків.

А тепер про суми. Наприклад, ОЖБК «Квартал». Згідно з даними, відображеними у Декларації про готовність об’єкту до експлуатації, поданої разом із заявою для включення до Реєстру неприбуткових організацій, тут зведено майже 3750 квадратних метрів квартир.

І як ви думаєте, яку ціну відобразили в документах, які надали у податкову? Всього 6 тисяч 200 гривень за квадратний метр. За скільки ж насправді продавали це житло? Ідеться до речі, про елітні квартири у ЖК «Водограй» на Воробкевича, 33. На сайтах із нерухомості ще у 2018 році зазначали ціни від 18 тисяч за метр квадратний.

А тепер рахуємо: площа всього зведеного житла офіційно вартувала трохи більше 23 мільйонів гривень. Реально ж – щонайменше 67 мільйонів, тобто утричі більше. Як це мало б відобразитися на сумі податків? Рахуємо: сплачено 5 % від 23 мільйонів – 1 мільйон 150 тисяч. Мали б сплатити натомість 18% податку на прибуток, тобто 12 мільйонів гривень. Вигідний бізнес, чи не так?

На додачу у матеріалах судових справ теж ідеться про ухиляння від сплати податків. В ухвалі Шевченківського суду від 13 листопада 2019 року зазначено, що у 2016-2018 рр. ЖБК «Квартал» залучав до будівництва багатоквартирних будинків пов`язаних юридичних та фізичних осіб, які будучи неприбутковими організаціями та перебуваючи на спрощеній системі оподаткування, не зареєструвавшись у подальшому платниками ПДВ, реалізовували житлову нерухомість та не відображали отримані доходи.

Відтак занизили податкові зобов`язання та ухилились від сплати податку на додану вартість в сумі 8 млн 792 тис 900 грн., що є особливо великим розміром. Тобто лише цей ЖБК не доплатив майже 9 мільйонів до бюджету.

А тепер ці люди обіцяють працювати на благо громади і позиціонують свою політсилу як нову, чесну і відкриту. Та чи залишаться позаду старі схеми у нібито нових політиків?

 

Головне фото – buknews.com.ua

Реклама

Залишити коментар