Легенда про одного із найбільших платників податків у Чернівцях Клічука виявилася мильною бульбашкою

Найбільший платник податків у місті. Успішний бізнесмен. Надійний і професійний. Бо Чернівцям потрібен новий мер! Та чи справді той образ, який нам малюють на бордах та нескінченній рекламі у соцмережах, відповідає дійсності?

У розпорядженні програми Наскрізь потрапили документи про те, яким платником податків насправді є бізнесмен Роман Клічук. Всі чернівчани знають його заклади – Панську Гуральню, Бартку, Гойри та піцерії. А ви теж зауважили, що, наприклад, у Панській Гуральні, такому величезному закладі, у 2019 році працювали всього 5 найманих працівників? Ще й, певно, не дуже працьовитих, бо у 2019 році вони забезпечили своєму власнику лише 52 тисячі гривень доходу. Тобто упродовж року в закладі відпускали лише, наприклад, по 2 обіди і то не щодня. Не може бути, скажете ви. І ми скажемо: не може. Але саме із цієї суми заклад сплатив податки. Аж 10 тисяч гривень у 2019 році. А ось цьогоріч Гуральня не заробила взагалі ні копійки упродовж 4 місяців – з квітня по липень.

Так само, як і більшість інших ресторанів, що належать “найбільшому платнику податків” Романові Клічуку. У кожному з його закладів працює окремий ФОП, який наймає працівників. Найбільше персоналу в Гойрі на Героїв Майдану, 2в – аж семеро осіб. Тоді як клуб та ресторан Бартка обслуговують всього троє осіб. А це до речі, навіть не по одному на поверх. Натомість саме цей заклад приніс бізнесменові найбільше грошей у 2020 році. Аж 17 з половиною тисяч. Так, від початку року, тобто за 9 місяців, з яких у квітні та травні заклад не декларував прибутки.

Багато могла б прояснити декларація пана Клічука, яку той, відповідно до вимог ст. 11 регламенту виконавчого комітету міської ради, мав би подати ще у 2017, як чинний член виконкому на той час. Однак у базі офіційного сайту НАЗК відсутні електронні декларації за 2016 р. трьох членів виконкому Іллі Горбатюка, Романа Клічука та Василя Зазуляка.

Зате у магазинах, які належать найбільшому платникові податків, щедро розпродують алкоголь. Аж так щедро, що у збиток найбільшому платникові податків. Ми придбали дві пляшки горілки об’ємом 0,5 літра за сто гривень. Так, тобто по 50 грн за пляшку. На касі нам видали нефіскальний чек. Це значить, що це насправді навіть не документ, а папірець, який може бути корисним хіба для внутрішнього обліку. І відповідно це значить, що усі товари, продані в магазині, не проходять у обліку фіскальної служби.

Дані платники використовують електронну комп’ютерну систему. Ця комп’ютерна система передбачена для тих суб’єктів, які звільнені від застосування РРО. Це переважно ті, що продають воду, хліб… Але деякі суб’єкти господарювання, якщо ми говоримо про ті чеки, які ми отримали, то деякі суб’єкти господарювання нехтують нормами законодавства і використовують дану систему при реалізації підакцизних товарів”, – заявляє начальник управління податкового аудиту ГУДПС у Чернівецькій області Володимир Мудрицький.

А тому цілком ймовірно, що ідеться про ухиляння від сплати податків. У разі, якщо податківці розпочнуть перевірку, досліджуватимуть наявні документи за останні три роки.

Ми можемо говорити про те, що наявний ризик несплати податків. Але при цьому вже встановлений факт: була здійснена реалізація алкогольних напоїв без видачі фіскального чека. Надання нефіскального чека є порушенням чинного законодавства, за що передбачена відповідальність – 10% від розміру вартості зазначеного товару”, – додав податківець.

Тут варто порівняти обсяг сплачених податків. Відомо, що панові Клічуку належить мережа магазинів, які торгують зокрема і підакцизними товарами. Ось тільки або торгівля не йде, або податки сплачують не з усього проданого.

Як нам повідомив міський голова Сокирян Василь Равлик, за 2018 рік магазином Норма сплачено акцизного податку  – 2200 грн.

Це значить, що у 2018 році магазин, який торгує алкоголем та тютюном у райцентрі, продав піакцизних товарів на 44 тисячі гривень. Адже в бюджетах ОТГ залишається 5% акцизного податку, тому громади навчились добре рахувати свої гроші. Скільки ж податків сплачують інші торгові точки?

“На відстані 300 метрів розташований магазин Новодворської, який реалізовує підакцизні товари, сплатив 322 646 грн”, – зазначає міський голова Сокирян.

А ось за 8 місяців 2020 року Норма сплатила до місцевого бюджету уже 31 тис гривень. Тоді як два сусідні магазини за той же період відрахували 197 тис та 90 тис гривень. І очевидно ж, і у Сокирянах в магазинах Норма видають нефіскальні чеки, про які ми вже говорили раніше.

З цього приводу я неодноразово звертався до керівництва обласного управління  ДФС, неодноразово піднімав питання на колегіях і нарадах в Чернівецькій ОДА, але результату ніякого. Я просив письмово, і навіть була така домовленість, що магазин Норма буде перевірений працівниками ДФС з тим, аби все-таки примусити сумлінно сплачувати податки”, – додав Василь Равлик.

Окрім того, дивує і ціна на деяких алкоголь у мережі магазинів пана Романа. Адже за повідомленням Державної фіскальної служби України мінімальна вартість горілки об’ємом 0,5 літра, після здорожчання акцизу не може бути меншою за 79 грн 55 копійок. То хіба пан Клічук такий щедрий меценат, що продає горілку дешевше мінімальної вартості? Чи просто горілка ця йому самому обходиться дешевше? А насамкінець – про сентименти. Ми не беремося стверджувати напевне, але дуже схоже, що на етикетці пляшки горілки, яку продають за неймовірно невигідною для бізнесмена ціною, старе фото школи №23 у Чернівцях – саме тієї, де навчався Роман Клічук. А на горлечці пляшки – дата – 1896. Уже здогадались? Рік заснування цієї школи.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар