У Чернівцях 80% велосипедистів їздять тротуарами (статистика)

Рекордну кількість осіб зафіксовано на першому літньому підрахунку велосипедистів у Чернівцях.

ГО “Буковинська агенція регіонального розвитку” разом із волонтерами провела у Чернівцях перший літній підрахунок велосипедистів. За час підрахунку, на вулицях міста помітили близько двох тисяч велокористувачів.

Рекордне для Чернівців число зафіксували у середу, 22 липня – за дві години містом проїхало 1406 велосипедистів. Для порівняння – навесні 2018 року 1490 велокористувачів було зафіксовано за два дні підрахунку.

Найпопулярніші локації

Найбільше велосипедистів було зафіксовано на таких перехрестях:

  • проспект Незалежності – вулиця Небесної Сотні;
  • вулиця Головна – проспект Незалежності;
  • вулиця Садова – вулиця Головна.

 

Гендерний баланс

Підрахунок показав, що велосипедами в Чернівцях користуються здебільшого чоловіки.

У будній день волонтери зафіксували 13% жінок та 87% чоловіків. У вихідний день співвідношення майже не змінилось – серед усіх користувачів велосипеда помітили 14% жінок та 86% чоловіків.

Варто відзначити, що у порівнянні з весняним підрахунком 2018 року, кількість велосипедисток зросла на 5,1%.

 

Тротуар чи дорога?

Більшість велосипедистів у Чернівцях для руху обирають тротуар або велодоріжки на тротуарах. Так, у будній день лише 20,27% користувачів двоколісного транспорту їхали дорогою і лише 3,3% з них – жінки.

У вихідний день цей показник несуттєво відрізнявся.

При цьому, частка велосипедистів, які їхали проти руху транспорту, незначна. Таких порушників у будній день було 6,7%, у вихідний – 7,9%.

 

Шоломи та велоодяг

У будній день лише 2,35% велосипедистів у Чернівцях їздили у шоломах, у вихідний день частка трохи зросла – до 3%. При цьому, найбільшу кількість велосипедистів у шоломах зафіксували на перехресті вулиць Головної та Південно-Кільцевої – 10 осіб. Тоді, як на кільці біля Дріжджзаводу не було жодного.

Незначною також є частка тих, хто для поїздок обирає спеціалізований велоодяг. Таких користувачів у середу було 4,7%, у суботу – 1,06%.

 

Альтернативний транспорт

Під час цього підрахунку ГО “Буковинська агенція регіонального розвитку” вперше фіксувала користувачів електротранспорту. Здебільшого це були електросамокати, електровелосипеди, але трапилось і моноколесо.

За результатами підрахунку, користувачів альтернативного транспорту в Чернівцях небагато. У будній день – 3,34%. У вихідний день – 2%.

Найбільшу кількість альтернативного транспорту помітили на кільці проспект Незалежності – вулиця Героїв Майдану.

Методологія

Літній підрахунок велосипедистів відбувся у середу, 22 липня (17:00 до 19:00) та в суботу, 25 липня (15:00 до 17:00)*.

Аби охопити якомога більшу кількість велокористувачів, підрахунок здійснено на активних перехрестях в різних куточках міста. До підрахунку було залучено 17 волонтерів.

Наступний підрахунок велосипедистів заплановано на осінь 2020 р.

* На жаль, через несприятливі погодні умови, у суботу ГО “Буковинська агенція регіонального розвитку” довелося відмовитися від підрахунку на двох перехрестях та достроково завершити підрахунок на всіх інших точках. Безпека волонтерів – ключовий фактор для ГО “Буковинська агенція регіонального розвитку” .

Реклама

Залишити коментар