Суди оштрафували українців за порушення карантину вже на 270 тисяч грн

Станом на 3 квітня правоохоронці склали на українців 3 566 адміністративних протоколів через порушення карантинних обмежень, суди виписали понад 270 тисяч гривень штрафів.

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції.

Йдеться про протоколи, складені за статтею 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення — «Порушення правил щодо карантину людей».

«Таких станом на 3 квітня складено 3566. Також розпочато 44 кримінальних проваджень за фактами, пов’язаними з порушеннями карантинних заходів», — йдеться у повідомленні.

Загалом суди виписали вже понад 272 тисячі гривень штрафів.

«Окрему увагу приділяють особам, котрі зобов’язані перебувати на самоізоляції. Це стосується тих громадян, котрі нещодавно повернулися з-за кордону чи контактували із хворими на COVID-19. Поліцейські спілкуються з ними телефоном, роз’яснюють необхідність дотримання режиму самоізоляції, а також проводять вибіркові перевірки, навідуючись до них додому», — додали в поліції.

Статистику по областях можна побачити на графіці. Однак вказані саме протоколи щодо порушення умов самоізоляції.

За порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм загрожує штраф від 17 тисяч до 34 тисяч грн. За це ж порушення для посадових осіб штраф — від 34 тисяч до 170 тисяч грн. Відповідне положення додали у статтю 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Покарати можуть людину за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

Зокрема відповідальність встановлена за самовільне залишення місця обсервації (карантину) людиною, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою.

Також санкції можуть накласти на людину за порушення розпоряджень місцевої влади, наприклад, щодо обмеження кількості людей у громадському транспорті, за несанкціоновану торгівлю, яка наражає людей на небезпеку.

Так, перший випадок штрафу в Україні за новими правилами стався у Києві 20 березня — жінку оштрафували на 17 тисяч гривень за те, що вона продавала харчові продукти з рук у невстановленому місці. Цим допустила порушення санітарно-протиепідемічних правил у період дії карантину.

Реклама

Залишити коментар