«Це рівнозначно оголошенню війни». Саудівська Аравія загрожує рекордним обвалом цін на нафту через зірвану угоду з Росією

Саудівська Аравія, найбільший у світі експортер нафти, агресивно відреагувала на провал угоди з Росією — королівство може обвалити світові ціни на нафту до рекордного за 20 років рівня.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на копію цінової пропозиції, яку Саудівська Аравія 7 березня вже розіслала своїм покупцям.

Державна нафтова компанія Saudi Aramco знизила ціну на свою нафту максимально за останні 20 років, запропонувавши рекордні знижки. Так королівство намагається спонукати нафтопереробні компанії в Європі, Азії та США купувати саме саудівську нафту.

Йдеться про зниження офіційних цін на $6−8 за барель у всіх регіонах. Крім того, Саудівська Аравія має намір збільшити видобуток більш ніж на 2 млн барелів на день (до понад 10 млн барелів щодня).

Як очікується, офіційне повідомлення Saudi Aramco зробить 9 березня.

Як уточнює Bloomberg, про такі наміри Ер-Ріяд заявив вже через кілька годин після провалу переговорів в Австрії, де країнам ОПЕК+ не вдалося домовитися з Росією про найбільше скорочення видобутку нафти з часів світової кризи 2008 року. Раніше ОПЕК попередньо погодила такий варіант для підтримки цін на тлі спалаху коронавірусу.

Раніше джерела Bloomberg як в ОПЕК, так і в делегаціях країн, які не входять в організацію, повідомили, що Росія не підтримала нове скорочення видобутку, а Саудівська Аравія не побажала скорочувати видобуток, якщо Москва не приєднається до угоди. Домовитися про продовження колишніх умов угоди країнам ОПЕК+ також не вдалося, повідомляє російський Forbes.

Таким чином, тепер ціна бареля саудівської нафти Arab Light стала на $10,25 нижчою за нафту марки Brent. Російську нафту марки Urals продають зі знижкою в $2 за барель щодо цін нафти марки Brent.

«На нафтовому ринку це еквівалент оголошенню війни», — повідомив виданню менеджер хедж-фонду сировинних товарів, який попросив не називати його імені через делікатність ситуації.

Рішення може вплинути також на експорт з інших країн Перської затоки, пише Bloomberg.

«Ймовірно, у наступному кварталі ми побачимо найнижчі ціни на нафту за останні 20 років», — заявив агентству нафтовий аналітик IHS Markit Ltd. Роджер Діван. Таким чином, ціна може впасти нижче $20 за барель.

Реклама

Залишити коментар