У РФ уже чекають, що Україна закріпить в Конституції особливий статус Донбасу

Представник Росії на переговорах Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Сході України у Мінську Борис Гризлов висловив сподівання, що після обміну утримуваних осіб Київ «зможе перейти до реалізації своїх зобов’язань» і закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції.

Про це повідомляє російська агенція ТАСС.

Так, за словами представника РФ, обмін утримуваних осіб, який відбувся у неділю — «крок до подальшої реалізації всього комплексу гуманітарних і політичних заходів, зафіксованих у Мінських домовленостях».

Гризлов також додав, що Київ «взяв на себе зобов’язання не переслідувати звільнених осіб».

«Сторони виявили політичну волю здійснити обмін до кінця 2019 року, виконавши домовленості, досягнуті на відеоконференції контактної групи 23 грудня за сприяння Росії і ОБСЄ. В рамках цієї угоди сторони зобов’язалися завершити процедури помилування і не відновлювати переслідування осіб, що будуть звільнені. Київ гарантував «процесуальну очистку» для тих з них, кому ще не винесено вирок суду», — заявив Гризлов.

Нагадаємо, 29 грудня відбувся великий обмін утримуваними особами між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР». З полону бойовиків повернулися 76 українців, зокрема журналіст Станіслав Асєєв, який перебував у полоні понад 2 роки. СБУ назвала імена усіх звільнених, інформує Громадське.

У межах обміну Україна передала бойовикам 127 людей, ще 14 відмовились брати участь в обміні. Українська влада зокрема передала колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах на Інститутській, та бразильця Рафаеля Лусваргі.

Попередній великий обмін відбувся 7 вересня, з російського полону повернулися 35 українців. Серед них — 24 моряки, яких РФ захопила в Керченській протоці, режисер Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Павло Гриб та інші, чиї прізвища кілька років поспіль звучали майже на всіх міжнародних зустрічах як прізвища політв’язнів.

Реклама

Залишити коментар