У суді над нацгвардійцем Марківим використали як доказ російську пропаганду — NYT

В Італії під час розгляду справи нацгвардійця Віталія Марківа, якого звинуватили в причетності до вбивства італійського фотографа на Донбасі в 2014 році, прокурори використали пропагандистські матеріали російських медіа.

Про це передає New York Times.

Так, прокурори включили до матеріалів справи 2 сюжети Russia Today та статтю російського сайту «Русская весна». Зазначається, що українська влада визнала фейковою публікацію «Русской весны», в якій ідеться про те, що МВС України начебто вступило у змову з нацгвардіцями для захисту Марківа.

У російській статті опублікували «документ», що нібито добули від української влади, в якому вказувалося, що товариші Марківа дають свідчення на його користь.

Водночас прокурори заявили, що матеріал «Русской весны» не є вирішальним у справі. Однак присяжні в остаточному рішенні вказали, що стаття цього видання «містить деякі елементи, які можуть вказувати на правду».

«Використання судом пропаганди та дезінформації, незалежно від їхньої переконливості, викликає тривогу в експертів та політиків», — зазначило New York Times.

Так, професорка юриспруденції Серена Катроколо зазначила, що включення до справи матеріалів із сумнівних джерел є «частиною тривожного сценарію та більшої проблеми». Натомість голова спілки журналістів Ломбардії Паоло Перуккі заявив, що не йому вирішувати, чи розповсюджує фейки Russia Today.

Реклама

Залишити коментар