Цінові прогнози та поради від забудовників. Що відбувається з ринком нерухомості Чернівців?

Як зекономити при купівлі квартири, чому вигідно інвестувати у квадратні метри та чи варто очікувати обвалу цін на нерухомість?

Навіть простора квартира за низькою ціною та з хорошим євроремонтом у “сталінці” чи “чешці”; на сьогодні не може конкурувати з новобудовами. І причин на це є чимало. Перш за все стан помешкань на вторинному ринку катастрофічний, а інколи навіть небезпечний – це може бути дірявий дах, прогнилий підвал, зношені труби та мережі й відсутність належної для комфорту прибудинкової інфраструктури. Як результат, проводка не витримуватиме навантаження одразу кількох увімкнених технічних приладів, труби постійно протікатимуть, а за місце для авто на подвір’ї доведеться не раз сперечатися із судами. Тож якщо ви не один із тих, кому “пощастило” отримати у спадок від бабусі житло часів СРСР, тоді наступний огляд первинного ринку нерухомості саме для Вас. Як зекономити при купівлі квартири і не прогадати з вибором
житла?

 

Різниця ціни на житло на початку будівництва і наприкінці може сягати 20%

Вартість житла – це одне з перших питань, яким цікавляться потенційні покупці. І тут потрібно розуміти, що ціна за квадратний метр залежить від багатьох факторів/чинників. Зокрема від технології будівництва, класу та розташування новобудови, інфраструктури, комплектації і, власне, площі самої квартири. Вартість омріяного житла залежить також від того, на якому етапі будівництва вкладені кошти у квадратні метри. Але тут важливо
пам’ятати не лише про економічну вигоду, а й про можливі ризики.

Адже житла за останні роки звели чимало. Але його якість і підходи до будівництва залишають бажати кращого.
– Тому у нас такого дешевого житла збудовано досить багато, і не факт, що його буде ставати більше. Я думаю, що клієнти стануть більш перебірливими і вони готові будуть заплатити на 10-20% більше за те житло, у якому справді захочеться жити. І я вважаю, що є сенс інвестувати на ранніх етапах будівництва, тому що це, однозначно, дешевше. Різниця ціни на житло на початку будівництва і наприкінці може досягати 20%. Тому це буде значна сума, яку можна витратити, наприклад, на ремонт, – каже Василь Зазуляк, директор будівельної компанії “Водограй”.

Тож, аби уникнути ризиків, інвестувати варто лише у житло, яке зводять перевірені забудовники, з хорошою  репутацією. Варто звертати увагу також на якість житлового комплексу та прибудинкову інфраструктуру.

 

Чи варто очікувати обвалу цін на нерухомість Чернівців?

За останні 8 місяців 2019 року вартість будматеріалів та будівельно-монтажних робіт зросла майже на 10%.

Враховуючи те, що вторинне житло потерпає від застарілості комунікацій та невідповідності новим стандартам і вимогам, людей дедалі більше приваблює первинний ринок, тож збільшення кількості новобудов є логічною реакцією на потреби покупців. Але про надлишок нових житлових комплексів мова не йде. Пояснюють це тим, що за останні роки зростає як поверховість, так і масштабність об’єктів, що призводить до тривалішого циклу будівництва. Оскільки понад 95% житла продають ще до здачі новобудови в експлуатацію, на ринку  зберігається певна збалансованість. Відтак очікувати цінового спаду на ринку не варто, навіть навпаки.

– З приводу ціни квадратного метра, я не думаю, що вона буде падати. Вона залежить від цін на матеріали та енергоносії. На жаль, ціни тільки зростають, вони не падають. Тобто собівартість житла не зменшиться. Оскільки це може відбутися лише у тому випадку, якщо забудовник може зменшувати свій заробіток. Але це не буде суттєво позначатися на вартості квадратного метра, – каже Володимир Мороз, директор ТОВ “Чернівціжитлобуд”.

 

Чому вигідно інвестувати у квадратні метри?

При інвестуванні в нерухомість ви убезпечуєте себе від знецінення вашого капіталовкладення.

Недовіра українців до банківської системи, відсутність доступних можливостей фінансових вкладень для широких верств населення зробили інвестиції в нерухомість одним із небагатьох фінансових інструментів збереження накопичень. Фахівці з багаторічним досвідом роботи у цій сфері одностайні в тому, що такі вкладення залишаються найнадійнішими.

– Можу з упевненістю сказати, що так. Насамперед ви маєте змогу отримати дохід у значно більших розмірах, ніж, наприклад, при банківському вкладі. Також при інвестуванні в нерухомість ви убезпечуєте себе від знецінення вашого капіталовкладення, оскільки вартість житла на ринку постійно зростає. Якщо брати до уваги довготривалу перспективу отримання пасивного доходу від здачі в оренду квартири, однозначно, вибір потенційного орендаря буде на користь новобудови, оскільки це завжди чисті та охайні під’їзди, розвинена інфраструктура, енергоефективність будинку, наявність паркомісць. Варто зауважити, що безсумнівною  перевагою буде інвестування у житлові комплекси зі зручним розташуванням і транспортною розв’язкою та швидкою доступністю до шкіл, лікарень та інших соціально-важливих об’єктів, – зауважує генеральний директор ТОВ “МС Імперіал Буд” Ігор Саврій

Тому радять обирати квартал, де є все необхідне для приємного і комфортного життя, коли все, що потрібно, розміщене поряд із будинком. Відтак, можна сказати, що наразі оптимальний час для купівлі нерухомості. Бо ж якщо останніми роками через побоювання людей вкладати кошти у квадратні метри та постійні очікування на зниження цін ринок нерухомості лихоманило, наразі ситуація стабілізувалася.

Реклама

Залишити коментар