Верховна Рада підтримала законопроєкт Зеленського про покарання за незаконне збагачення

На засіданні в середу, 11 вересня, Верховна Рада проголосувала в першому читанні законопроєкт президента Володимира Зеленського про покарання за незаконне збагачення.
Таке рішення підтримали 316 нардепів, пише Кореспондент.
Закон передбачає запровадження механізму цивільної конфіскації корупційних активів, а також повернення кримінальної відповідальності на незаконне збагачення. При цьому профільний комітет рекомендував прийняти закон з поправками про терміни позовної давності і ретроактивності.
Документом пропонується узаконити процедуру визнання необгрунтованими активи чиновників з їх конфіскацією на користь держави, які були нажиті незаконним шляхом, а також особливості позовного провадження у справах про визнання таких “незаконних” активів. Передбачається запровадження в Цивільному кодексі України окремої підстави припинення права власності, визначення видів активів, які можуть визнаватися необгрунтованими, і межа вартості таких активів.
Також документом встановлюється кримінальна відповідальність за придбання чиновником активів, вартість яких більш ніж у 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи.
У разі судового розгляду про незаконне збагачення чиновник повинен у своєму позові привести фактичні дані, що підтверджують зв’язок активів з ним.
Розслідуванням незаконного збагачення займаються Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Розгляд справ про визнання необгрунтованими активи і їх конфіскацію пропонується віднести до юрисдикції Вищого антикорупційного суду.
Реклама

Залишити коментар