Росія переобладнала «вишки Бойка» на військові об’єкти

Ще з 2014 року «вишки Бойка» стали для Росії полігоном для випробувань озброєння Чорноморського флоту РФ.

На бурові платформи закупили і встановили системи спостереження за надводною ситуацією. Наказ надійшов від Міністерства транспорту РФ. Про це у соціальній спільноті Facebook інформує координатор “Інформаційного спротиву” Костянтин Машовець.

«Застосовувані на бурових вишках системи спостереження типу “Нева-БС” призначені для радіолокаційного виявлення і супроводу кораблів, суден і низьколітальних цілей. Російські системи спостереження можуть перехоплювати дані з каналів міжнародної автоматизованої системи ідентифікації суден, яка підлягає обов’язковому використанню усіма країнами, що входять в Міжнародну Морську Організацію», – йдеться в повідомленні.

Дане розміщення систем радіолокаційного спостереження надає Росії повний контроль над трафіком комерційних суден і військових кораблів, які пливуть в порти України.

“Можна говорити про блокаду морського сполучення з використанням об’єктів цивільної інфраструктури. Подібна стратегія Кремля покликана послабити ефект присутності військового контингенту НАТО в Чорному морі”, – переконаний Машовець.

Нагадаємо, що «вишки Бойка» – це бурові установки, які були придбані Україною в часи, коли Юрій Бойко обіймав посаду міністра палива і енергетики. Так, великого розголосу набула корупційна схема, пов’язана з закупівлею вишок.

У 2011 році Державна компанія “Чорноморнафтогаз” придбала дві самопідіймальні бурові установки за перевищеною ціною. Підставні британська та латвійська фірми завищили справжню вартість вишок майже удвічі.

За цією справою стояла ініціатива Юрія Бойка. Внаслідок такої оборудки держава втратила понад 400 мільйонів доларів.

 

Фото – Укрінформ

Реклама

Залишити коментар