Ініціатор відставки Аласанії назвав причини свого рішення – ЗМІ

Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України достроково припинила контракт з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією. Ініціатор голосування В’ячеслав Козак, каже, що відставлений керманич Суспільного маніпулює громадською думкою і намагається питання своєї відставки перевести в політичну площину. 

За словами В’ячеслава Козака, він шкодує, що раніше не зняли Зураба Аласанію з посади голови правління ПАТ НСТУ.

“Упродовж майже 2-х років керівництва Аласанії ми побачили не лише відсутність у нього професійних і комунікаційних навичок, але й елементарних основ вихованості й порядності, не кажучи про інтелігентність!” – йдеться в інтерв’ю з членом Наглядової Ради НСТУ В’ячеславом Козаком, передає “New Format”.

Посадовець каже, що не раз висловлював свою позицію про дострокове припинення контракту з Аласанією через порушення Контракту і Статуту.

“Можна зрозуміти його істерики, адже в проекті фінансового плану на 2019 рік, який ми розглядали на останньому засіданні, вони, до прикладу, прописали середньомісячні витрати на оплату праці керівника компанії збільшити до… 230 тисяч 400 гривень! Увага, представники ЗМІ й захисники “поборника” свободи слова! Ви вже забули про неодноразово озвучений самим Аласанією “тотальний дефіцит коштів”?” – пояснив Козак.

Повідомив член Наглядової Ради і про можливі фінансові оборудки на Суспільному.

“На мою думку, треба звертатися до правоохоронних органів. В іншому разі, Наглядова рада стає співучасником фінансових оборудок”, – йдеться в інтерв’ю.

Член Наглядової ради розповів про те, як керівництво Суспільного призначало собі захмарні премії до чималих окладів, а паралельно – ігнорувало зауваження з боку Наглядової Ради про необхідність збільшити оклади працівникам.

“Люди терпіли, сподівалися на гідні зарплати. Втім, 2 квітня їх не підвищили, не виконали чи проігнорували рішення Наглядової Ради. Лише після численних зауважень з боку окремих членів Наглядової ради і гучного розгляду цього питання на засіданні Наглядової ради 05 квітня 2018 року, а також жвавого обговорення у ЗМІ, оклади працівникам НСТУ таки збільшили – рішення було виконано за три тижні, з 23 квітня 2018 року, але лише частково! Чому частково? Бо оклади підняли, але одночасно скасували інтенсивність, вислугу років, премії! І більшість людей стали отримувати майже ті ж самі гроші, що і до “підняття”. А дехто й менше”, – розповів Козак.

Окрім того, як йдеться в публікації, на Українському радіо закрили багато цікавих програм, знищили закордонну кореспондентську радіомережу. До слова, власні кореспонденти Українського радіо працювали в 16 країнах світу. Мережу закрили через, буцімто, брак фінансування. Але сума, яка виділялася на всіх журналістів, які працювали за кордоном складала лише один оклад члена правління Суспільного (за місяць).

Розкритикував В’ячеслав Козак і кадрову політику голови правління.

“Непродумана і непрофесійна. Як на мене, цим питанням повинні зайнятися компетентні органи. Що найбільше непокоїть? Насамперед, працевлаштування без будь-яких конкурсів на керівні, менеджерські високооплачувані посади осіб із сумнівною репутацією”, – йдеться в інтерв’ю.

Анонсував В’ячеслав Козак і ймовірний дерибан донорських коштів. Утім, ця інформація буде доступною після оприлюднення протоколу засідання Наглядової Ради від 31 січня 2019 року

“Зазначу, те, що озвучила керівник Служби внутрішнього аудиту, – наразі лише підозри. Тому очевидно треба звертатися до правоохоронних органів”, – зазначив В’ячеслав Козак.

Як повідомив член Наглядової Ради, аби зробити висновки про Зураба Аласанію, він провів власне розслідування.

“Це моє особисте дослідження, яке я провів кілька місяців тому. Я виявив невідповідність голови правління займаній посаді, через недостатню кваліфікацію. По-перше, Зураб Аласанія не має повної вищої освіти відповідного напряму – він закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут за спеціальністю «промислове і цивільне будівництво.

По-друге, він не має післядипломної освіти в галузі управління (навчання 2013 року на т.зв. лідерській програмі Aspen Institute – не в залік). Без таких кваліфікацій не можна подаватись на конкурс відповідно до п.4 “Положення про конкурс з обрання голови та членів правління ПАТ “НСТУ”, затвердженого Наглядовою радою в січні 2017 року.

І все ж на захист Зураба Аласанії стали відомі політики, навіть деякі міністри… Павло Клімкін, наприклад.

Впевнений, якби було більше інформації про його діяльність, якби були проведені об’єктивні розслідування – цього б не сталося. На жаль, я не почув хоча б якоїсь стурбованості від Клімкіна, коли Аласанія закривав закордонну кормережу Українського радіо”, – розповів В’ячеслав Козак.

Підбиваючи підсумки, член Наглядової Ради заперечив буь-яке політичне підгрунтя його рішення.

“Відповідально заявляю: звільнення Аласанії не має жодного зв’язку до виборів, президента, будь-якої політичної сили. Це – цинічне маніпулювання. І шкода, що ЗМІ на них ведуться або ж свідомо підіграють екс-голові правління”, – заявив В’ячеслав Козак.

Разом із тим, як повідомив посадовець, сам Аласанія робить акцент на тому, що його звільнення – виключно політичне рішення.

“Очевидно, що Зурабу Аласанії дуже зручно усюди тулити буцімто політичні чинники. Саме тому з першого дня відставки він намагається перевести в політичну площину причини голосування проти нього членів Наглядової ради, приховуючи і заперечуючи свої сумнівні оборудки на Суспільному. І вкотре ввести в оману суспільство. Але ми йому цього зробити не дозволимо”, – підсумував В’ячеслав Козак.

 

Реклама

Залишити коментар