Україна є “частково вільною” країною – рейтинг свобод Freedom House

Україна в 2019 році залишається “частково вільною” країною.

Про це йдеться у новому звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House “Свобода у світі 2019”, передає “Громадський простір”.

Як заявляють дослідники, рівень свобод в Україні дещо погіршився. У звіті порушені наступні питання:

  • Правозахисні групи задокументували більше 50 нападів на активістів та правозахисників протягом перших дев’яти місяців року. Також мали місце жорсткі збройні напади на ромську меншину з боку націоналістичних угрупувань. Розслідування цих випадків загалом відбувалось тільки після суттєвого тиску з боку громадянського суспільства.
  • Законотворці та Президент Петро Порошенко ухвалили законодавчі акти щодо створення антикорупційного суду. Однак внутрішні та міжнародні спостерігачі висловили занепокоєння процесом відбору стосовно 39 суддів, що мають увійти до складу суду.
  • На Донбасі продовжились нерегулярні бойові дії. Організація Об’єднаних Націй доповіла про загибель більше 3 000 цивільних осіб з часу початку конфлікту в 2014 році.
  • У листопаді в 10 регіонах України було на 30 днів впроваджено воєнний стан після захоплення Росією 24 українських моряків біля Криму. Положення указу про воєнний стан уможливили обмеження свободи слова та зборів, але їх не було реалізовано на практиці.

Крім України, до “частково вільних” країн віднесли ще 59 інших держав і 5 територій. Крім того у світі налічується 50 “невільних” країн та 8 територій. “Вільних” країн і територій — 87. Загалом у рейтингу свобод за 2019 рік 209 країн і територій.

Глобальне зниження рівнів політичних та громадянських свобод спостерігається вже тринадцятий рік поспіль — починаючи з 2005 року. Так, з 2005 по 2018 рік кількість “невільних” держав зросла на 26%, тоді як частка “вільних” впала на 44%, відзначають дослідники.

Занепад демократії, зокрема, пов’язують зі змінами на глобальному рівні. Зниження рівнів демократії охопило багато країн у всіх регіонах, від демократій, як США, до консолідованих авторитарних режимів, як Китай і Росія.

Нагадаємо, що у звіті Freedom House за січень 2018 року Україна також перебувала у списку “частково вільних” країн.

 

Реклама

Залишити коментар