У ВР хочуть ввести парламентський контроль за діяльністю спецслужб і правоохоронних органів

У Верховній Раді України хочуть створити парламентський комітет задля контролю за діяльністю спецслужб і правоохоронних органів. Відповідний законопроект, розроблений за британським зразком, зареєстрований у Верховній Раді. 

Секретаріат Верховної Ради зареєстрував законопроект про парламентський контроль над діяльністю спецслужб і правоохоронних органів. Його співавтори: Андрій Левус, Сергій Висоцький (обидва з “Народного фронту”) і Ганна Гопко (позафракційний депутат), повідомляє видання “Фокус”.

Згідно з текстом законопроекту, пропонується створити окремий комітет Верховної Ради, який буде забезпечувати контроль над діяльністю спеціальних служб і правоохоронних органів. Всі члени комітету, працівники секретаріату, а також позаштатні консультанти повинні мати допуск до державної таємниці вищого ступеня секретності. З цією метою комітет подає спецслужбам матеріали для проходження перевірки своїх співробітників у зв’язку з допуском їх до державної таємниці.

Законопроект визначає, що спецслужбами держави є Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки, Головне управління розвідки Міністерства оборони, розвідувальний орган Державної прикордонної служби та Управління державної охорони.

У свою чергу, до правоохоронних органів відносяться органи прокуратури, Національна поліція, Національна гвардія, Держприкордонслужба, військова служба правопорядку, Державне бюро розслідувань, Національне антикорупційне бюро, Державна кримінально-виконавча служба і підрозділи по боротьбі з контрабандою Державної фіскальної служби.

Основним завданням комітету є контроль за дотриманням законів в процесі забезпечення національної безпеки і правоохоронних функцій. А також дотримання конституційних прав, свобод та інтересів громадян суб’єктами сектору безпеки і оборони або при здійсненні провадження кримінальних справ. Підпадає під парламентський контроль і перевірка витрат бюджетних коштів вищевказаними структурами.

Двічі на рік, до 1 лютого та 1 липня, контрольовані органи повинні надавати інформацію про стан виконання ними своїх повноважень. На основі цієї інформації комітет буде готувати повний звіт з обмеженим доступом для голови Верховної Ради, президента і прем’єр-міністра. Відповідно до законопроекту, комітет представлятиме Генеральній прокуратурі свої висновки для реагування щодо допущених правопорушень з боку спецслужб і суб’єктів здійснення оперативно-розшукової діяльності.

Не рідше двох разів на рік на офіційному сайті комітету повинна публікуватися інформація для громадськості про результати розгляду звітів спецслужб і силових структур.

Громадський контроль над правоохоронними органами держави регламентувався в Україні відповідним законом, але після прийняття в червні 2018 року закону про національну безпеку він втратив силу.

Парламентсько-демократичний контроль над діяльністю спецслужб і СБУ зокрема є частиною взятих Україною зобов’язань для вступу в НАТО. Це зафіксовано в ряді прийнятих законів і Річній національній програмі під егідою комісії Україна – НАТО на 2018 рік.

Новий закон про нацбезпеки частково обмежує повноваження СБУ, зокрема, в сфері боротьби з корупцією. Наразі функції відомства включають протидію розвідувально-підривної діяльності, боротьбу з тероризмом, контррозвідувальний захист державного суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності, оборонного та науково-технічного потенціалу, кібербезпека, економічну та інформаційну безпеку держави, безпеку об’єктів критичної інфраструктури, охорону державної таємниці.

Фото – depo.ua.

Реклама

Залишити коментар