Нововведення, які чекають українців у новому році

У 2019 році на українців чекає зростання мінімальної заробітної плати, підвищення зарплат і пенсій “окремим категоріям” громадян, субсидії почнуть видавати “живими грошима”, вступлять в силу нові тарифи “Укрпошти”, а мами можуть скористатися допомогою “муніципальної няні”.

З 1 січня 2019 року мінімальну заробітну плату в Україні збільшено на 12% – з 3723 до 4173 грн.

Про це йдеться у законі про держбюджет на 2019 рік, оприлюдненому на сайті Верховної Ради.

При цьому середньомісячна зарплата у 2019 році має скласти 10129 грн і з урахуванням інфляції збільшитися на 6,9%.

З 1 січня 2019 року зросте й зарплата науково-педагогічних працівників на 20%. Відповідну постанову ухвалив Кабінет міністрів 18 грудня 2018 р.

Також Державним бюджетом-2019 встановлено на 30% збільшення заробітної плати військовим.

Натомість середнє зростання заробітної плати працівників бюджетного сектору в 2019 році буде обмежене 9,4 відсотками. Український Уряд зобов’язався обмежити зростання заробітних плат державним службовцям у 2019 році в рамках консолідації бюджетних видатків на безпеку та інфраструктуру. Це передбачено меморандумом між Україною і МВФ.

З 1 січня 2019 року перерахують пенсії військовослужбовцям та тим особам, які досягли 65-річного віку і мають великий трудовий стаж.

Запрацює монетизація субсидій. Про це йдеться у постанові Уряду, від 27 грудня 2018 р. № 1176.

Так, із 1 січня субсидії монетизують тим, хто вперше звернеться по них.

Крім того, з 1 травня призначення субсидії домогосподарствам, які вже оформили її на опалювальний сезон 2018/19 року здіснюватиметься лише після подання нових заяви і декларації, в яких необхідно зазначити номер мобільного телефону заявника.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) 10 грудня 2018 року підвищила для населення тарифи на опалення 18 теплокомуненерго з 1 січня 2019 року в середньому на 16,6% у зв’язку з підвищенням вартості газу для потреб населення.

З нового року зміниться вартість деяких послуг “Укрпошти”. Зокрема, знизять оціночну вартість доставки посилок з 1,2% (але не менше 3 грн) до 1% (не менше 1 грн).

У Держслужбі зайнятості запровадять інститут “кар’єрного радника”, згідно з прийнятим урядом новим “Порядком реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу”.

Про це йдеться в постанові  Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 р. № 792.

Облік осіб буде проводити центр зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування таких осіб.

Згідно із законом “Про ринок електричної енергії”, від 1 січня 2019 року за електрику треба буде платити двом компаніям – тим, що її розподіляють, і тим, що постачають.

Договір споживача з оператором розподілу стосуватиметься переважно технічних параметрів потужності, напруги електричних мереж, підключення і відключення від послуги. Договір з постачання стосуватиметься купівлі-продажу електрики як товару.

Перші платіжки із розділеною платою за електрику з окремими рядками за послуги розподілу і за послуги постачання електроенергії споживачі отримають у лютому.

З 1 січня почне діяти нова соціальна програма – “муніципальна няня”.

За цією програмою батьки отримуватимуть відшкодування плати за послуги догляду за дитиною до 3 років у розмірі прожиткового мінімуму на дітей до 6 років. З 1 січня цей прожитковий мінімум становитиме 1626 грн, а до кінця 2019 року зросте до 1779 грн.

Для того, щоб отримати гроші від держави, батьки мають самі обрати няню, укласти з нею угоду про офіційне працевлаштування, а на кінець року надати документи на відшкодування.

 

Фото ілюстративне.

Реклама

Залишити коментар