Депутати голосували за відставку Каспрука не “безкоштовно” – ЗМІ

Посади, машини і високі зарплати – нове керівництво міськради щедро обдаровує партії, без яких відставка мера Олексія Каспрука не відбулася би.

26 липня 2018 року 29 депутатів міськради забезпечили владу і контроль за Чернівцями секретарю міськради Василю Продану, проголосувавши за дострокове припинення повноважень міського голови Олексія Каспрука.

Кадрові призначення Продана свідчать, що депутати точно не робили це за “безкоштовно”, а від самої відставки мера здобули “бонуси” у вигляді впливу на комунальну власність міста, а також посади, йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

Тож менше, ніж за три місяці після перевороту в ратуші наслідки кулуарних домовленостей у стінах міськради стають все більш очевидними, пише видання.

Багатоходівка з призначенням директора департаменту ЖКГ  

Найбільш вірному товаришеві з “Рідного міста” Володимиру Бешлею Продан віддав посаду головного комунальника міста – начальника департаменту ЖКГ. Щоправда, затвердили його за хитрою схемою: депутат нібито провалив конкурс на заміщення вакантної посади директора департаменту житлово-комунального господарства. Натомість комісія віддала перевагу опонентові депутата – позафракційному Віталію Гавришу, який є також близьким оточенню нині провладної партії у Чернівцях. Гавриша ж на цій посаді Продан вирішив не затверджувати, а навпаки – відправити його керувати департаментом економіки. Натомість, Бешлея, якого записали до кадрового резерву, оголосили керівником департаменту житлово-комунального господарства.

На водоканал – колишнього фермера
Бонуси за вплив: як за відставку Каспрука розраховуються з депутатамиНедовго після відставки Каспрука довелося чекати на звільнення і начальнику водоканалу Анатолію Чабану, котрий, як і більшість посадовців призначених Каспруком, отримував шквал критики від оточення “Рідного міста”. Позбавивши висококваліфікованого фахівця роботи в Чернівцях (за твердженням Каспрука, Чабан є одним з найбільш професійних спеціалістів у своїй галузі в Україні), секретар міськради віддав одне із найважливіших комунальних підприємств Чернівців під вплив депутата “Рідного міста” Валерія Чинуша. Так, на посаду керівника водоканалу був призначений колишній підлеглий “рідномістянина” Борис Максимюк. Раніше ця людина працювала і м’ясником, і охоронцем ставків Чинуша в селі Іванківці, і навіть заступником керівника тресту зеленого господарства.

У кулуарах міськради наразі точаться розмови й про призначення новим керівником абонентського відділу водоканалу Андрія Жилкіна – помічника депутата “Рідного міста” Віталія Михайлішина.

Багатоповерхівки – в управління наближених до депутатів

Бонуси за вплив: як за відставку Каспрука розраховуються з депутатамиПісля відставки мера Каспрука виконавчий комітет призначив управителями понад 600 багатоквартирних житлових будинків приватні компанії, пов’язані з депутатами “Рідного міста” й “Народного контролю”. Фірми без працівників і техніки були створені за невеликий проміжок часу до оголошення міськрадою конкурсу. Одна з них – приватне підприємство “Порядок в домі”. Його засновник – Ілля Липка, який за сумісництвом також є свояком депутата від фракції “Народний контроль” Михайла Яринича. Донедавна Ілля Липка шукав роботу супервайзера, але раптово змінив вид діяльності і заснував фірму зі статутним капіталом 500 гривень.  Директором фірми призначили Богдана Чернецького, який також наближений до Михайла Яринича. Це підтверджують фото в соцмережі.

Іншою фірмою – “Єврокомунбуд” – від самого початку керувала лаборантка юридичної клініки ЧНУ Анастасія Калитюк, котра є дружиною Дмитра Паладяна, помічника депутата “Рідного міста” Віталія Михайлішина. Щоправда, згодом керівником фірми стала зовсім інша людина.

Компанії стали достатньо скандальними після обурень чернівчан, які почали отримувати платіжки за комунальні послуги не від ЖРЕПів, а від фірм, з якими вони не підписували жодних угод. Наразі діяльністю цих підприємств зацікавились правоохоронці.

Хтось і “пролетів”, але ще не вечір

Фракція “Народний контроль”, депутати якої досі вдають, що ніколи не були у змові зі секретарем міськради Василем Проданом (хоча представник цієї партії Володимир Середюк без критичних зауважень “рідномістян” продовжує працювати на посаді заступника мера), отримали ще й посаду у виконкомі. Після зміни влади міськрада затвердила секретарем виконавчого комітету (керуючою справами) активістку “Народного контролю” Антоніну Бабюк.

Її кандидатуру на цю посаду спершу висунув депутат БПП Андрій Кавуля. Проте згодом, після роз’яснень юридичного управління мерії про те, що лише мер чи його виконувач обов’язків має такі повноваження, висунути Бабюк у чиновники погодився сам Василь Продан.

Бонуси за вплив: як за відставку Каспрука розраховуються з депутатамиА ось партії “Батьківщина” пощастило менше. За підсумками кулуарних домовленостей із Василем Проданом, депутат Юрій Бурега мав очолити Чернівецьке тролейбусне управління. Обранець так загорівся ідеєю стати головним тролейбусником міста, що навіть до Києва з’їздив для проходження співбесіди у Міністерстві інфраструктури. Та щось пішло не так – у міністерстві заявили, що Бурега не прибув до держсекретаря міністерства, тож співбесіду не пройшов.

Ласі “подарунки” ще роздають

Комунальне підприємство “МіськШЕП”, яке відповідає у місті за латання й прибирання доріг, віддали “Народному контролю”. Так, керівником підприємства став колишній начальник ДАІ Чернівців Едуард Дущак. На попередніх місцевих виборах у 2015 році він балотувався у депутати обласної ради від “Народного контролю”.

Бонуси за вплив: як за відставку Каспрука розраховуються з депутатамиДепартамент містобудівного комплексу й земельних відносин нова влада вирішила віддати депутатові “Свободи” Миколі Собку, котрий також підтримав відставку міського голови Олексія Каспрука. Так, днями у реєстрі НАЗК з’явилася інформація про те, що Собко звільняється із посади заступника керівника екологічної інспекції Буковини й претендує на посаду начальника земельного департаменту. Зокрема, 17 жовтня депутат подав е-декларацію про доходи й витрати у 2017 році як претендент на посаду керівника земельного департаменту. Крім того, цього ж дня Микола Собко подав  е-декларацію  про доходи і витрати у 2017 році перед звільненням із посади заступника керівника екоінспекції. Минулого тижня його таки затвердили на посаді.

Наразі незмінним залишається керівник управління освіти Чернівців Сергій Мартинюк, якого раніше Продан різко критикував через довготермінову відпустку, в яку посадовець пішов відразу після відставки мера.

 

 

Тепер, схоже, Василь Продан намагається знайти будь-які законні важелі впливу для звільнення чиновника – так само, як і в ситуації із головною архітекторкою Чернівців Наталією Хілько, щодо якої розпочало службове розслідування за скаргою двох місцевих архітекторів.

 

 

 

 

Також Василь Продан поки жодних намірів не висловлював щодо зміни керівника міського торгового комплексу “Калинівський ринок” Ігоря Маслянчука. Як відомо, він є кумом народного депутата від Блоку Петра Порошенка Івана Рибака.

 

 

Втім, очікується, що звільнення посадовців попередньої команди і роздача посад депутатам, які голосували за відставку мера та наближеним до них осіб, триватимуть.

Головне фото – ІА “АСС”.

Фото – Facebook.com, з відкритих джерел.

Реклама

  • Щось не видко в розподілі портфелів головного афериста від ЗМІ, Кобевка П.Д. Скільки бруду лив на Каспрука, Фіщука, Бурбака,… По темпераменту, по хамству, по підлості, ….тягнув, як min, на першого зама міського голови.

Залишити коментар