Вчені знайшли на Місяці замерзлу воду

Американським науковцям вперше вдалося виявити льодовики на поверхні Місяця. Замерзлу воду фахівці знайшли на південному і північному полюсах земного супутника, повідомляє Корреспондент з посиланням на NASA.

Зазначається, що льодовики перебувають в тіні кратерів, куди практично не потрапляє сонячне світло. Південний і північний полюси – найхолодніші ділянки Місяця, температура там не перевищує -250 градусів за Фаренгейтом (-156.67 градусів Цельсія). На південному полюсі замерзла вода перебуває безпосередньо в кратерах, а на північному – розкидана ширше.

Команда вчених з Гавайського університету, Університету Брауна і одного з основних відділень NASA – Дослідницького центру Еймса в Кремнієвій долині проаналізувала дані, отримані завдяки спектрометру М3, який запустили на поверхню Місяця на кораблі Chandrayaan-1 ще в 2008-му році. Фахівці проаналізували дані про відбивальні властивості речовин на поверхні Місяця і про способи поглинання ними інфрачервоного світла. За допомогою М3 вчені змогли розпізнавати рідку воду, пар і твердий лід.

У NASA повідомили, що дослідження природи льоду і його взаємодії з місячним середовищем стане одним із першочергових завдань відомства. Фахівці NASA сподіваються, що за достатньої кількості виявленого на поверхні Місяця льоду його можна буде використовувати як ресурс для майбутніх експедицій.

 

фото NASA

Реклама

Залишити коментар