В Інституті нацпам’яті закликають знести перейменовану Арку дружби народів

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики, а тому вона підлягає повному демонтажу.

Такий висновок зробила експертна комісія Українського інституту національної пам’яті із визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики, передає «Інтерфакс-Україна».

Комісія наголошує, що, навіть попри перейменування об’єкта на Арку свободи українського народу, цей монумент становить загрозу національній безпеці України, оскільки він репрезентує радянські ідеологеми й конотації.

“Розміщена в Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов’язаним зі здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією, належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу”, — зазначено у висновку комісії.

Первинною назвою пам’ятки була Арка дружби народів. Її встановили у 1982 році з нагоди 60-ї річниці утворення СРСР і 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року.

У квітні 2022 року почався демонтаж бронзової скульптури двох робітників під Аркою дружби народів, яка символізувала «возз’єднання України та росії». Саму ж Арку перейменували.

Так, 14 травня 2022 року депутати Київської міської ради ухвалили рішення про декомунізацію назви Арки дружби народів та перейменували її на Арку свободи українського народу. Тоді ж депутати затвердили перелік понад 40 пам’ятників та пам’ятних знаків, які потрібно прибрати з вулиць і будівель столиці та передати до музею тоталітаризму.

Реклама

Залишити коментар