До появи COVID-19 могли призвести зміни клімату – вчені

Вчені Кембриджського університету, Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін та Гавайського університету виявили зв’язок між зміною клімату у Південному Китаї та виникненням SARS-CoV-2 – вірусу, що викликав пандемію COVID-19, йдеться у повідомленні Кембриджського університету, передає Інтерфакс-Україна.

“Дослідження виявило масштабні зміни типу рослинності у південній китайській провінції Юньнань і прилеглих районах М’янми та Лаосу за останнє сторіччя. Кліматичні зміни, включаючи підвищення температури, сонячного світла та атмосферного вуглекислого газу, які впливають на ріст рослин і дерев, змінили природне місце існування від тропічних чагарників до тропічних саван і листяних лісів. Це створило сприятливе середовище проживання для багатьох видів кажанів, які переважно живуть у лісах”, – йдеться у повідомленні.

Дослідження показало, що ще 40 видів кажанів перемістилися до південної китайської провінції Юньнань у минулому столітті разом приблизно із сотнею видів коронавірусу, який переноситься за допомогою них.

Дослідники створили карту рослинності світу, якою вона була століття тому, використовуючи записи температури, опадів і хмарного покриву. Потім вони використовували інформацію про рослинні “вподобання” кажанів у світі для розробки глобального розподілу кожного виду на початку 1900-х років.

За даними вчених, переселення кажанів до інших районів призвело до нових взаємодій між тваринами та вірусами, унаслідок чого шкідливіші віруси передавалися або еволюціонували. Світова популяція кажанів є “резервуаром” для приблизно 3 тис. різних типів коронавірусу, причому кожен вид цих тварин є носієм у середньому 2,7 типів коронавірусу – більшість із них не проявляють симптомів.

“Збільшення кількості видів кажанів у конкретному регіоні, викликане зміною клімату, може збільшити ймовірність того, що там присутній, передається або розвивається шкідливий для людини коронавірус”, – йдеться у повідомленні.

Більшість коронавірусів, які переносяться кажанами, не можуть передаватися людині. Але декілька коронавірусів, які, як відомо, заражають людей, дуже ймовірно, походять від кажанів, зокрема три, які можуть призвести до людських жертв: близькосхідний респіраторний синдром, а також тяжкий гострий респіраторний синдром SARS-CoV-1 і SARS-CoV-2, стверджують вчені.

Зазначається, що регіон, ідентифікований дослідженням як гаряча точка для зумовленого кліматом збільшення видового багатства кажанів, також є домом для панголінів (ящерів – ІФ), які, як передбачається, виступали як проміжні господарі для SARS-CoV-2.

Крім того, дослідження показало, що за останнє сторіччя зміна клімату також призвела до збільшення кількості видів кажанів у регіонах навколо Центральної Африки та розкиданих ділянок у Центральній та Південній Америці.

Реклама

Залишити коментар