Італія надасть Україні ще одну систему ППО SAMP-T

Італія, ймовірно, надішле другу систему протиповітряної оборони SAMP/T в Україну у відповідь на прохання Києва про більшу допомогу для відбиття російських ракетних атак.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на власне джерело, а згодом цю інформацію підтвердив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні в етері на італійському Radio1.

“Ми відправимо ще один пакет. Уміст зброї, яку ми відправляємо, все ще залишається конфіденційним. (…) Відомо, що ми надішлемо SAMP-T, який є інструментом протиповітряної оборони, отже, інструментом захисту, про який нас попросила сама Україна. Це не є таємницею. Ми працюємо над цим, ми лише сказали, що не будемо посилати солдатів в Україну і що італійська зброя не може бути використана в Росії”, — сказав міністр Таяні.

Система, також відома як MAMBA, є франко-італійською батареєю, яка може відстежувати десятки цілей і перехоплювати 10 одночасно. Це єдина система європейського виробництва, яка може перехоплювати балістичні ракети.

Рим і Париж спільно поставили першу систему в 2023 році, але в останні місяці Україна неодноразово закликала партнерів надати більше допомоги з протиповітряної оборони, оскільки вона стикається зі зростаючим шквалом атак на міста та енергетичну інфраструктуру.

Джерело, яке відмовилося назвати свою назву, підтвердило повідомлення газети про те, що Італія готується відправити систему SAMP/T, яка розгорнута в Кувейті, але незабаром має повернутися до Італії. Однак воно не назвало терміни будь-якої доставки.

З моменту вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року Італія схвалила вісім пакетів підтримки уряду президента Володимира Зеленського. Система протиповітряної оборони, ймовірно, стане частиною дев’ятого пакету, який може бути затверджений найближчим часом, додало джерело.

Реклама