Саакашвілі програв справу проти Грузії в ЄСПЛ

Європейський суд із прав людини не має підстав сумніватися у справедливості кримінального провадження проти експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Про це йдеться в рішенні суду, оприлюдненому в четвер, 23 травня.

Як сказано у заяві суду, справа “Саакашвілі проти Грузії” (заяви № 6232/20 і 22394/20) стосувалася двох окремих кримінальних справ, порушених проти колишнього президента.

У суді заявили, що перша серія розглядів стосувалася нападу 2005 року на члена парламенту. Друга — його помилування 2008 року чотирьох колишніх високопоставлених співробітників МВС, засуджених за вбивство.

Обидва розгляди були проведені після того, як у 2012 році новосформований уряд офіційно заявив, що “розслідування правопорушень минулого стане одним із головних пріоритетів”.

Суд п’ятьма голосами проти двох вирішив, що Грузія не порушила статтю 7 Європейської конвенції (жодного покарання без закону).

Крім того, ЄСПЛ відхилив як «неприйнятні» скарги Саакашвілі за статтею 18 Євроконвенції (Межі застосування обмежень прав). У суді вважають, що він не обґрунтував своє твердження щодо наявності прихованого мотиву — перешкоджання його участі в грузинській політиці – щодо його кримінального переслідування.

Нагадаємо, у вересні 2021 року Саакашвілі повернувся до Грузії, де його заарештувала грузинська влада. Проти політика відкрито кілька справ, за якими його засудили до шести років ув’язнення. На знак протесту політик кілька разів оголошував голодування, наполягаючи, що його заарештували по політичними звинуваченнями.

За заявою адвокатів, сім’ї та прихильників Саакашвілі, внаслідок голодування і неналежного поводження стан здоров’я політика вкрай важкий, він потребує лікування за кордоном.

У листопаді 2022 року адвокат політика Шалва Хачапурідзе сказав, що у Саакашвілі діагностували деменцію і туберкульоз. На думку самого політика, його могли отруїти російські агенти.

У лютому 2023 року президент України Володимир Зеленський заявив, що уряд Грузії вбиває Саакашвілі, і закликав відпустити його на лікування в Україну або в іншу країну.

З липня Саакашвілі вперше за довгий час з’явився на судовому засіданні. Опозиційні медіа Грузії опублікували фото, де він сильно втратив у вазі.

4 липня МЗС України повідомляло, що послу Грузії в Україні Георгію Закарашвілі висловили рішучий протест у зв’язку з погіршенням стану ув’язненого Саакашвілі.

12 липня, після шести місяців затримки, до Саакашвілі допустили лікарів із Польщі.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар