Європарламент закликав не визнавати легітимними “вибори” путіна

Європейський парламент сьогодні, 25 квітня, ухвалив резолюцію, у якій закликає не визнавати псевдовибори президента владіміра путіна в росії та на тимчасово окупованих територіях України

Про це йдеться на сайті Європарламенту. 

У резолюції євродепутати називають президентські “вибори” рф, проведені 15-17 березня, “фарсом”. Вони закликали міжнародну спільноту й держав-членів ЄС не визнавати їх легітимними, адже їх проводили “на незаконно окупованих територіях України та в Росії, це не було ні вільно, ні справедливо”. 

У тексті наголошується: “Фарсова вистава російської влади мала єдину мету – створити видимість виборчої легітимності для Владіміра Путіна, його політики безжальних внутрішніх репресій і насамперед для загарбницької війни проти України”. 

Також у документі депутати Європейського парламенту висловили жаль через те, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан привітав путіна з його “переобранням”, відступивши від позиції ЄС. 

Водночас Європарламент закликав ЄС обмежити відносини з рф, що стосуються регіональної безпеки, гуманітарних цілей чи прав людини, зокрема – обміну полонених, звільнення політв’язнів та повернення незаконно депортованих українських дітей. 

“Члени Європарламенту закликають ЄС і країн-членів продовжувати активно підтримувати незалежні організації російського громадянського суспільства, незалежні медіа й правозахисників та активно взаємодіяти з російською демократичною опозицією і пропонувати їй підтримку”, – підсумували в документі. 

Резолюцію підтримали 493 голосами, коли 11 євродепутатів проголосували проти, а 18 – утримались. 

Реклама