Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку

У деяких українських консульствах перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснив, що так виконують законодавство України щодо мобілізації.

Про припинення консульських послуг заявили консульства України в Польщі та Барселоні в коментарі «Суспільному».

Зокрема, в консульстві Польщі пояснили, що документи тимчасово перестали приймати в громадян призовного віку. Утім зараз розробляють механізми, які будуть відповідно діяти до закону про мобілізацію, додали в дипломатичній установі. У Генеральному консульстві України в Барселоні також заявили, що призупинили приймати заяви «на вчинення консульської дії» для чоловіків призовного віку.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що вчора доручив вжити заходів щодо відновлення «справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном».

“Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна”, — каже Кулеба.

На його думку, перебування за кордоном не звільняє громадянина від «обовʼязків перед Батьківщиною», зокрема оновлювати свої дані у ТЦК, і саме тому, за його словами, він доручив припинити надання деяких послуг таким людям.

“Це буде чесно”, — вважає міністр.

Невдовзі МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг в межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах із наближенням до вступу в дію закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку” та після набрання ним чинності.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар