Колишню Арку дружби народів у Києві можна знести, вона не є пам’яткою історії – МКІП

МКІП визнало таким, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток, колишній об’єкт культурної спадщини – Монумент на ознаменування возз’єднання України з росією, розташований у Києві у Хрещатому парку.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Згідно з наказом МКІП, “монумент втратив статус пам’ятки історії і може бути демонтований”, – ідеться у повідомленні.

Арка дружби народів у Києві, встановлена у 1982 році до 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року, належить до символіки російської імперської політики й підлягає цілковитому демонтажу.

У фаховому висновку Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики наголошується, що попри перейменування Київською міською радою в Арку свободи українського народу, монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України.

У висновку також ідеться про те, що втілений у монументі міф про «возз’єднання» двох «братніх» народів не відповідає історичним реаліям. А в умовах широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування «законності» путінських територіальних претензій.

Він також є частиною інформаційно-пропагандистської кампанії Кремля, аби сформувати в українців викривлені уявлення про нібито «історичну бездержавність» українського народу як «уламка» «розділеного російського народу», «штучність» України як держави.

“У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково жителі столиці називають його «ярмом». Позбавляючись монументального «ярма», ми звільняємось від залишків радянської диктатури та російського імперського впливу”, – наголосив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Реклама