Зеленський: Захід може захистити Україну, подібно до Ізраїлю, але потрібна політична воля

Президент Володимир Зеленський заявив, що для захисту України західним країнам не потрібна активація 5 статті НАТО, навівши приклад Ізраїлю.

Про це він розповів за результатами Ставки верховного головнокомандувача.

Глава держави зауважив, що захистивши небо Ізраїлю, західні країни «не допустили успіху терору і втрати інфраструктури та змусили агресора охолонути».

Зеленський вважає, що те саме можливе й у захисті від російського терору України, яка, як і Ізраїль, не є членом НАТО. Він наголосив, що для цього не потрібна активація 5 статті НАТО, а достатньо лише політичної волі.

“Ми вдячні тим друзям, які це розуміють і швидко відгукнулися на наші заклики підтримати український повітряний щит. Але інтенсивність російських атак потребує більшого єднання”, — пояснив Зеленський.

Президент розкрив деякі деталі Ставки. Так, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський доповів щодо ситуації на основних напрямках, оборонних потреб і майбутніх дій.

Керівники зовнішньої та військової розвідки Олег Іващенко та Кирило Буданов розповіли про ймовірні дії ворога. Звіт міністра оборони Рустема Умєрова стосувався контрактів на постачання зброї, систем РЕБ та дронів.

Також президент заслухав доповіді представників енергетичної галузі — Міністерства енергетики, «Енергоатому», «Укренерго», «Нафтогазу» — щодо зусиль, яких вони докладають для захисту систем, відновлення пошкодженої генерації, перепідключення споживачів. 

Крім того, була доповідь віцепрем’єра Олександра Кубракова щодо захисту критичної інфраструктури, особливо у прифронтових та прикордонних регіонах.

До слова, США, Велика Британія, Франція та Йорданія допомогли Ізраїлю відбити атаку Ірану в ніч проти 14 квітня, повідомило видання The Times of Israel із посиланням на заяви офіційних представників.

Тоді Іран запустив близько 170 безпілотників, 30 крилатих ракет і 120 балістичних ракет. Речник Армії оборони Ізраїлю контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що військові знищили 99% цілей.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пояснив, що Королівські військово-повітряні сили не збиватимуть безпілотники над Україною, тому що «втягування сил НАТО у прямий конфлікт із російськими військами призведе до тривожної ескалації».

Реклама