Україна засуджує атаку Ірану проти Ізраїлю — Зеленський

Україна засуджує масовану атаку на Ізраїль, під час якої Іран випустив майже 300 ракет і шахедів, заявив президент України Володимир Зеленський у неділю, 14 квітня.

Він порівняв ізраїльську атаку з російськими, оскільки країна-агресор також застосовує проти України шахеди під час масованих ударів. Світ має запобігти ескалації на Близькому Сході, додав він.

“Дії Ірану загрожують усьому регіону та світу, так само як дії Росії становлять ризик розширення війни. І очевидне спільництво двох режимів у поширенні терору має отримати рішучу та об’єднану відповідь світу”, — заявив президент.

Зеленський також зазначив, що дискусії та слова не зупинять дрони й ракети. Необхідно зміцнювати безпеку та протидіяти агресорам. Президент закликав Конгрес США ухвалити необхідні рішення для зміцнення союзників у критичний час.

Раніше 14 квітня Міністерство закордонних справ України також «рішуче засудило» масовану атаку Ірану проти Ізраїлю, яку у МЗС назвали абсолютно неприйнятною і безвідповідальною. Такі дії несуть ризик безпрецедентної подальшої ескалації ситуації на Близькому Сході, говорилося у заяві.

Пізно ввечері 13 квітня Іран розпочав очікувану атаку, запустивши по Ізраїлю сотні дронів та ракет. На ранок 14 квітня армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що Іран протягом кількох годин запустив по країні понад 300 ракет і безпілотників.

У ЦАХАЛ заявили, що збили 99% іранських ракет та дронів.

Відбивати атаку Ізраїлю також допомагали партнери. Зокрема, за даними CNN, США перехопили понад 70 БПЛА та три балістичні ракети, якими Іран атакував Ізраїль.

14 квітня Ізраїль знов відкрив свій повітряний простір після нічного закриття. Польоти в країні відновлюються після семигодинної паузи.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар