Українські полярники нарахували рекордну кількість субантарктичних пінгвінів

Цього сезону (з вересня по квітень) українські полярники нарахували понад 7 тисяч субантарктичних пінгвінів на острові Галіндез, де розташована станція «Академік Вернадський». Це рекордна кількість.

Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр.

До 2007 року субантарктичні пінгвіни взагалі не гніздували біля «Академіка Вернадського», у 2020 році їхня кількість поблизу станції становила 3,5 тисячі, а у 2024-му — зросла вдвічі й перетнула позначку в 7 тисяч.

Враховуючи, що нині українські експедиції мають 14 учасників, то виходить по 500 пінгвінів на одного полярника.

У науковому центрі відзначили, що потепління та зменшення площі морського льоду в Антарктиді призводить до міграції тварин, які захоплюють нові, раніше не заселені певними видами території.

Перші гнізда субантарктичних пінгвінів поблизу української антарктичної станції з’явилися у 2007 році на мисі Марина-Пойнт. До цього вони взагалі не гніздували там через пізнє розмерзання вод навколо острова Галіндез. Раніше морози в цій місцевості доходили до позначки -20 °C і нижче: через наявність криги пінгвіни не могли ефективно полювати, тому обирали території північніше.

Але згодом у зв’язку з потеплінням в районі західного узбережжя Антарктичного півострова субантарктичні пінгвіни ринули на південь.

Українські полярники відзначили, що субантарктичні пінгвіни припливають на їхній острів на шлюбний сезон у вересні-жовтні (це антарктична весна). Там вони збираються у пари, будують гнізда, відкладають яйця, виводять та вирощують пташенят. На антарктичну зиму пінгвіни залишають околиці «Вернадського», відпливаючи туди, де є чиста вода.

Реклама