росія все більше поглиблює контроль над підприємствами у стратегічних галузях промисловості: британська розвідка

З початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року Росія поставила під державний контроль близько 180 компаній.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великобританії, посилаючись на дані британської розвідки.

Приблизна вартість компаній сягає близько 11,5 мільярдів доларів США. Іноземні компанії майже напевно були в пріоритеті, включаючи компанії, що належать росіянам, які живуть за кордоном. Цілком імовірно це пов’язано з прагненням держави зменшити зовнішні (зокрема західні) зв’язки в російській економіці.

Російська держава перерозподіляє активи кремлівським бізнесменам, які підтримують війну в Україні. Ця деприватизація, ймовірно, пов’язана із закликом президента Росії Володимира Путіна у своєму посланні до народу в лютому 2024 року створити нову націоналістичну еліту, сформовану війною в Україні. Збільшення витрат на оборону майже напевно збільшило фінансовий тиск на російську державу разом із економічними санкціями та потоками капіталу з Росії з початку вторгнення. Російська держава, швидше за все, встановить більший контроль над компаніями в «стратегічних» галузях, таких як оборона.

Реклама