Ще три родини з дітьми змогли виїхати з окупації — Лубінець

На підконтрольну Україні територію виїхали ще три родини з дітьми з тимчасово окупованих територій Запорізької та Донецької областей.

Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Одна сім’я разом із трирічним малюком мешкала в Енергодарі. Члени родини працювали на Запорізькій атомній електростанції. 

“Коли [сімʼя] відмовилася співпрацювати з окупаційною владою, одразу відчула на собі “російську люб’язність”: обшуки, погрози, залякування, примус, фізичне насилля, затримання, допити… На щастя, сім’ї вдалося виїхати, і нині вона в безпеці”, — розповів омбудсмен. 

Також повернути вдалося 8-річного хлопчика, який разом із мамою переховувався у дідуся й бабусі. Дитина навчалася онлайн в українській школі, проте одного разу в будинок з обшуком прийшли росіяни. 

“На щастя, у кімнату, де школяр займався і мав розкладені книжки українською мовою, росіяни не зайшли”, — додав Лубінець.

Ще одна дитина, яку вивезли з окупації — 9-річний хлопчик із Донеччини, що був змушений навчатися російською. Водночас він за власним бажанням онлайн здобував освіту в українській школі.

Мамі школяра примусово пропонували відправити дитину «на відпочинок» у Татарстан. Однак жінка постійно писала відмови, адже знала про випадки, коли діти не поверталися з таких «відпочинків».

Нині Офіс омбудсмена з партнерами та іншими державними структурами опікуватиметься, щоб ці діти та їхні сім’ї отримали необхідну допомогу й підтримку. З родинами вже поспілкувалися правоохоронці для того, аби встановити, які злочини вчиняли окупанти.

Також усім повернутим запропонували безоплатну психологічну та медичну допомогу.

Реклама