З тимчасово окупованої Херсонщини повернули ще п’ятьох дітей

Іще п’ятеро дітей повернулись в Україну з тимчасово окупованих територій Херсонської області.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Телеграмі.

“Радий повідомити, що ще п’ять українських дітей виїхали з ТОТ у Херсонські області на підконтрольну Україні територію. Це четверо рідних братиків і сестричок (12, 11, 10, 7 років) та 17-річний відважний юнак”, – поінформував він.

Лубінець зауважив, що мама чотирьох дітей розповіла про те, як у їхньому населеному пункті ставилися до тих, хто відмовляється отримувати російські паспорти, як погрожують у випадку, коли діти відмовляються ходити у вже російську школу, та як на очах дітей росіяни били їх батька.

Уповноважений з прав людини також повідомив, що дітям, які не ходили до школи в окупації, БФ «Посмішка.ЮА» подарувала планшети, аби надолужити навчальний процес та надалі зробити його більш комфортним.

Водночас він зазначив, що нині одна дівчинка потребує роботи з психологом, адже плаче уві сні.

Зокрема, 17-річний юнак самотужки виїхав з окупації. Хлопець переховувався від росіян, адже через вік його могли б змусити вступати до збройних лав РФ. Тож, аби не брати до рук зброї і не воювати проти своїх, він ухвалив рішення – виїхати на підконтрольну Україні територію.

“Нині наш Офіс, партнери та державні структури у спільній взаємодії допомагатимуть дітям із оформленням документів, влаштуванням до навчальних закладів та ін. Також із дітьми працюватимуть спеціалісти, які нададуть необхідну медичну, психологічну, гуманітарну та соціальну допомогу, а відповідні держоргани зафіксують з їх слів всі факти російських злочинів, свідками яких вони стали”, – запевнив посадовець.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар