Україна може отримати F-16 вже у липні, — New York Times

Країни обіцяли винищувачі минулого року, але їх доставка та навчання пілотів виявилися складними. Україна може почати лише з шістьма із 45 запланованих.

Про це пише New York Times.

Реактивні літаки готові, а льотні інструктори чекають у новому навчальному центрі в Румунії, створеному для навчання українських пілотів керувати бойовим літаком F-16. Але є заковика: українські пілоти ще не прибули, незважаючи на заяви минулого літа, що центр відіграватиме вирішальну роль у піднятті їх у повітря, щоб захищати свою країну від дедалі смертоносніших російських ударів.

Це не означає, що українських пілотів не готують. Очікується, що дванадцять пілотів — менше, ніж повна ескадрилья — будуть готові до бойових польотів на F-16 до цього літа після 10 місяців навчання в Данії, Британії та Сполучених Штатах.

Але до того моменту, коли пілоти повернуться в Україну, буде поставлено лише шість F-16 із приблизно 45 винищувачів, які обіцяли європейські союзники.

І Україна відчайдушно потребує більше зброї, будь-якої, оскільки в неї закінчуються артилерійські снаряди та інші боєприпаси, а республіканці в Конгресі затримують додаткову американську військову допомогу. F-16, ймовірно, будуть озброєні ракетами малої та середньої дальності та бомбами, частково компенсуючи дефіцит боєприпасів наземного базування.

“Цього року в нашому небі будуть нові винищувачі, і ми маємо зробити цей рік ефективним у захисті від російських керованих бомб, російських літаків та їхніх ракет”, — заявив президент України Володимир Зеленський 1 березня.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар