Міністерство оборони планує відійти від консервів у сухпайках, замінивши їх повноцінними стравами.
Про це повідомив заступник міністра оборони Віталій Половенко.
Заступник міністра провів позапланові інспекції складів на сході та в центрі України, отримавши, за його словами, «чимало нарікань на пайки».
Як зазначив Половенко, наразі у Збройних силах розповсюджені дві норми пайків — 10-та та 15-та. 10-та норма здебільшого складається з консервів і видається на декілька діб, а 15-та — це повністю готові збалансовані страви.
Зокрема, до 15-го польового набору входить 14 видів меню з повноцінними стравами, серед них — борщі, супи, різні каші з м’ясом та овочами, кава, чай, мед, джем, сухарі житні та пшеничні, галети. Енергетична цінність одного раціону має становити не менше 3500 кілокалорій.
Половенко пояснив: ці два польові набори мають різне призначення. Так, якщо військовий вирушає у відрядження на декілька діб, буде цілком достатньо 10-ї норми. Але, якщо військові виконують відповідні завдання і декілька тижнів перебувають поза межами пункту постійної дислокації, то для них потрібна 15-та норма.
Натомість за словами заступника міністра, склалася ситуація, коли деяким бійцям пропонують виключно сухпайки 10-ї норми, тобто з консервами.
Крім цього, він наголосив: востаннє закупівля сухпайка 15-ї норми відбулася ще наприкінці 2022 року. Усю партію вилучили через невідповідність до лабораторних вимог.
У майбутньому Міноборони планує повністю замінити консерви повноцінними стравами. Також Половенко підкреслив, що Командування Сил логістики повинно сформувати потребу для закупівлі 15-ї норми пайків.
Фото – АрміяInform