Колишнього ватажка бойовиків «днр», іґоря бєзлєра засудили до 12 років ув’язнення

Громадянин росії іґорь бєзлєр, колишній ватажок бойовиків «днр», а також активний учасник російської окупації Криму, причетний до катування українців на півострові, заочно засуджений в Україні до 12 років позбавлення волі.

Про такий вирок 8 березня оголосила українська прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Хоча в офіційному повідомленні не названо ім’я бєзлєра, згадано про його відомий позивний Бєс. Прокуратура встановила, що він був учасником російської агресії, катував активістів Автомайдану на півострові у 2014 році та причетний до воєнних злочинів.

“У березні 2014 року у місті Сімферополі під керівництвом засудженого його спільники викрали активістів, учасників Автомайдану та ув’язнили їх у військкоматі. Усіх потерпілих утримували у непристосованих приміщеннях, із зав’язаними очима, без належного харчування та зв’язку з близькими. До деяких з них засуджений особисто застосовував погрози, тортури, насильство та наносив тілесні ушкодження”, — розповіли в прокуратурі.

Сторона обвинувачення довела, що українських активістів у Криму тоді незаконно затримали і катували через їх проукраїнську позицію, спротив окупації півострова та перешкоджання у проведенні незаконного референдуму.

Суд визнав Безлера винним за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України),
  • у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України)
  • У підсумку Безлера заочно засуджено до 12 років позбавлення волі.

Ще у 2021 році повідомлялося, що слідчі Служби безпеки України (СБУ) завершили досудове розслідування і передали до суду справу іґоря бєзлєра.

Реклама

Залишити коментар