Дев’ятеро жителів Чернівецької області стали жертвами шахрайств

Використовуючи різні схеми афер, шахраї продовжують ошукувати довірливих громадян. Лише за вчора їм вдалося незаконно привласнити кошти буковинців на загальну суму понад 137 тисяч гривень. 

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Чернівецької області.

7 березня, з повідомленням про шахрайство до Чернівецького райуправління поліції звернувся 34-річний місцевий житель. Заявник розповів поліціянтам, що отримав повідомлення про додаткову виплату під час війни. Чоловік перейшов за посиланням, заповнив анкету, де вказав реквізити банківського рахунку, в результаті чого з його картки зникло понад 23 тисячі гривень. 

За аналогічною шахрайською схемою аферисти ошукали 18-річного жителя міста Чернівці. Хлопець також перейшов за фішинговим посиланням з СМС для отримання нібито «Єдопомоги», а натомість втратив 14 500 гривень.

Ще однією жертвою шахраїв стала 34-річна жителька села Неполоківці. Заявниця розповіла співробітникам відділення № 2 (м. Кіцмань) Чернівецького РУП, що в одній із соціальних мереж отримала повідомлення від брата з проханням позики коштів. Жінка перерахувала понад 19 тисяч гривень на невідомий рахунок, а пізніше зрозуміла, що сторінку брата зламали. 

За такою ж схемою аферисти ошукали 51-річну жительку Чернівців. До чернівчанки надійшло повідомлення від імені знайомої, якій терміново потрібні гроші. Жінка без вагань перерахувала на рахунок, вказаний шахраями, 16 тисяч гривень. 

Також цього дня із повідомленням про шахрайство до відділення № 4 (м. Герца) Чернівецького РУП звернувся 35-річний житель села Тарашани. Чоловік розповів, що його ошукав недобросовісний продавець під час покупки газоблоку. Буковинець перерахував майже 34 тисячі гривень на невідомий рахунок, а бажаний товар досі не отримав.

До шахрайської пастки, під час продажу електрогриля, потрапила 52-річна жителька села Путила. Заявниця на онлайн-платформі розмістила оголошення про продаж техніки. Надалі, невідомий надіслав буковинці повідомлення із посиланням про оформлення онлайн-доставки.  Жінка перейшла за фішинговим посиланням і ввела персональні дані та реквізити банківського рахунку. В результаті чого з її картки перерахувалося 10 000 гривень на невідомий рахунок.

Крім цього, від шахрайських дій потерпіли ще троє краянок. Заявники повідомили співробітникам поліції, що невідомі особи заволоділи їхніми коштами. У 40-річної жительки села Ропча з рахунку зникло 11 400 гривень, у 25-річної жительки села Глибока 5000 гривень, а у 42-річної жительки села Станівці – 4000 гривень. 

Відомості про вказані факти поліціянти внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Проводяться досудові розслідування.

Буковинські поліціянти вкотре наголошують, щоб не стати жертвою шахраїв – дотримуйтеся основних правил онлайн-безпеки: 

•    не переходьте за сумнівними посиланнями та в жодному випадку не вводьте конфіденційну інформацію, що стосується ваших банківських рахунків;

•    не виконуйте вказівок незнайомих осіб, які пов’язані з перерахуванням коштів;

•    довіряйте інформації про соціальні виплати тільки на офіційних сайтах установ;

•    якщо до вас звертаються з проханням про позику коштів, зв’яжіться з родичем чи знайомим, перш ніж перераховувати гроші;

•    оплачуйте товар тільки після його отримання;

Якщо ви все ж таки стали жертвою аферистів — одразу телефонуйте на спецлінію «102».

Реклама

Залишити коментар