Велика Британія готова «позичити» Україні всі заморожені активи російського Центробанку — Кемерон

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Лондон готовий «позичити» Україні всі заморожені активи Центрального банку рф з огляду на те, що росія все одно буде змушена виплатити репарації після війни.

Про це пише Guardian.

За словами Кемерона, є можливість застосувати «щось на кшталт синдикованої позики чи облігацій», використавши заморожені російські активи як гарантію репарацій.

“Ми прагнемо домогтися максимальної єдності країн G7 та Європейського Союзу в цьому питанні, але якщо ми не зможемо цього досягти, я думаю, нам доведеться рухатися вперед із союзниками, які хочуть вжити таких заходів”, — сказав він.

Це вперше, коли голова британського МЗС відкрито озвучив таку пропозицію. 

Як вважає Guardian, сильний бік цього плану полягає в тому, що конфісковані активи вважатимуться повернутими росії після виплати нею репарацій. Натомість його слабкість полягає у припущенні, що Україна здобуде переконливу воєнну перемогу, а переможена росія погодиться на виплату репарацій, зазначає видання.

Також Guardian припускає, що цей план підтримують у США, але не в ЄС, оскільки ця пропозиція є більш радикальною, ніж плани ЄС надати Україні лише прибутки від заморожених активів російського Центробанку, якими володіє Захід. Наразі річний надприбуток оцінюється в 4 мільярди доларів.

Кошти особливо стануть у пригоді, якщо Конгрес США продовжуватиме блокувати надання допомоги Україні, позаяк Київ потребує грошей для закупівлі озброєння та фінансування дефіциту бюджету.

А втім, G7 уже понад рік обговорює, чи можна конфіскувати активи російського Центрального банку, заморожені після повномасштабного вторгнення рф до України, побоюючись підриву довіри до міжнародної фінансової системи.

Водночас російський президент володимир путін у відповідь уже арештував активи деяких американських компаній, які працюють у рф.

Реклама

Залишити коментар