Українські дрони уразили патрульний корабель рф “Сєрґєй Котов” у Криму: є загиблі та поранені

Уночі, 5 березня, українські військові за допомогою морських дронів знищили патрульний корабель воєнно-морського флоту рф “Сєрґєй Котов” в тимчасово окупованому Криму. Серед екіпажу є загиблі та поранені

Про це повідомили у телеграм каналі ГУР.

За попередніми даними розвідників, втрати особового складу рф становили 7 осіб, ще 6 поранені, 52-х членів екіпажу, ймовірно, евакуювали.

Раніше пресцентр Головного управлінні розвідки Міноборони України інформував про обстріл корабля.

Зазначається, що російський корабель біля узбережжя півострова атакував спецпідрозділ ГУР Group 13. Місія відбулась у співпраці з Військово-морськими Силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

За даними розвідки, внаслідок удару морськими дронами Magura V5 корабель рф проєкту 22160 зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів. 

Вогневе ураження “Котова” відбулось у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки. Вартість потопленого корабля становить близько 65 млн доларів.

Згодом представник ГУР Андрій Юсов в етері “Радіо Свободи” розповів, що “Сєрґєй Котов” знищено, а серед екіпажу корабля є загиблі моряки.

“Військові провели блискучу операцію, і “Сергій Котов” цього разу вже точно знищений. Полювали на нього не вперше, і вже були успішні атаки, але він зміг відновитися після проведення ремонтних робіт”, – сказав він.

За словами Юсова, підтоплений російський корабель у лютому 2022 року брав участь в атаці на острів Зміїний разом з уже ліквідованим крейсером “Москва”, також на ньому планували розмістити зенітно-ракетні комплекси.

Представник української розвідки наголосив, що це була не випадкова атака, а довготривала операція. 

“Умовно п’ять прямих влучань (морськими дронами, – ред.) випадково не трапляються”, – сказав він.

Стосовно екіпажу, за словами Юсова, ситуація з’ясовується. 

“Є загиблі та поранені. Проте, є ймовірність, що частина екіпажу могла евакуюватися. Принаймні відомо про понад десять карет швидкої допомоги, які на найближчій ділянці суходолу були викликані ворогом. Тобто евакуаційна операція все ж таки проводилася”, – заявив він.

Ліквідацію російського патрульного корабля підтверджують і Військово-морські сили ЗСУ. За їхніми даними, у момент ураження “Сєрґєй Котов” перебував в територіальних водах України неподалік Керченської протоки.

“Сили оборони України не вперше атакують цей корабель – у вересні минулого року під час атаки на кораблі російського флоту “Сергій Котов” вже отримував значні пошкодження”, – додають у ВМС.

Військові наголошують, що у росії цей проєкт корабля є один з найсучасніших. Наразі спущено на воду чотири такі кораблі – “Васілій Биков”, “Дмітрій Рогачьов”, “Павєл Дєржавін” та “Сєрґєй Котов”. Поки що з них не зазнавав пошкоджень лише “Дмітрій Рогачьов”.

ГУР показав відео атаки дронів Magura V5 на “Сергій Котов”. У корабель влучили щонайменше три дрони. На відео в кінці можна бачити потужний вибух. 

Реклама

Залишити коментар