Україна за лютий експортувала морським коридором рекордний обсяг вантажів

Україна в лютому експортувала українським морським коридором, створеним Військово-морськими силами ЗСУ, рекордний обсяг вантажів — 8 млн тонн.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Так, вантажообіг портів Великої Одеси в найкоротшому місяці року становив 8 млн тонн, із яких 5,2 — продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише українським морським коридором, а й за весь час повномасштабної війни. 

“Ми поступово наближаємось до довоєнних показників експорту через ці порти. Сьогодні понад 90% усього агроекспорту йде через порти Великої Одеси та Дунайські порти. Україна залишається одним із ключових гарантів продовольчої безпеки. Особливо, що стосується експорту зернових до країн Африки та Азії”, — відзначив міністр.

За його даними, з початку роботи українського морського коридору вдалося експортувати майже 28 млн тонн вантажів до 42 країн, із яких 19 млн тонн — це зернові та олійні.

Наразі на підхід до портів Одеса, Чорноморськ та Південний очікують 113 суден, які мають експортувати майже 3 млн тонн вантажів.

Після зриву «зернової угоди» росія вдалася до системних повітряних атак портової інфраструктури для зупинки українського агроекспорту.

У відповідь Україна запропонувала тимчасові маршрути у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (ІМО). Міністр інфраструктури Олександр Кубраков казав, що Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство та закликає росію припинити будь-які погрози й дотримуватися міжнародних конвенцій.

Коридори почали діяти з 8 серпня 2023 року. Передусім їх використали для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний із початку повномасштабного вторгнення рф.

Реклама

Залишити коментар