Шкала IELTS: як визначається бал та якому рівню володіння відповідає

Якщо в планах почати навчання або навіть повноцінне життя за кордоном, обов’язково потрібне підтвердження конкретного рівня володіння англійською. У більшості випадків оптимальним вибором стане складання іспиту IELTS. Його потрібно складати студентам, які є громадянами країн, де англійська не є державною. Якщо ж людина є громадянином Америки, Англії, Канади або будь-якої іншої країни, де від самого початку розмовляють англійською, у проходженні іспиту немає потреби.

Кожен міжнародний іспит відрізняється своїми нюансами щодо завдань і оцінок. Зі всіма тонкощами допоможуть розібратися курси підготовки до IELTS в Києві. Деякі з них будуть розглянуті далі.

Сертифікація та оцінювання IELTS

IELTS рівні демонструють цілком об’єктивний результат володіння англійською мовою. Оцінку буде зазначено в офіційному сертифікаті, який можна надати роботодавцю або приймальній комісії на майбутньому місці навчання.

Після проходження тестування студент отримує не тільки підсумкову оцінку, а й на додаток – детальний розбір своїх відповідей за кожним із чотирьох розділів: Сприйняття на слух, Читання, Написання та Мовлення. Оцінки виставляються в балах з урахуванням десятих частин.

Для більшого комфорту розуміння результатів шкала IELTS застосовує стандартизоване округлення. Наприклад, якщо оцінка склала 4.25, тоді бал округлюють до п’яти десятих. Тобто, підсумковий бал виходить 4.5. Якщо оцінка вийшла 4.75, тоді її округлять до цілого бала. Тобто, підсумковий бал вийде 5.

Максимальна оцінка, яку можна отримати за іспит IELTS – 9 балів.

Як співвідносити бали за IELTS із міжнародною шкалою CEFR?

Таблиця CEFR – є відомою на весь світ системою, що розроблена, зокрема, для класифікації рівнів англійської мови. Далі буде детальніше розглянуто, якому рівню знання відповідають ті чи інші бали за проходження тесту IELTS.

Категорія А або Початковий рівень

Включає підкатегорії А1 (Елементарний) і А2 (Перед-Середній). Це користувачі базового ступеня, чиї комунікативні навички поки що сильно обмежені. Відповідно, ті кандидати, які зупинилися на цьому рівні, не зможуть отримати за цей міжнародний іспит більше ніж 3 бали.

Категорія В або Середній рівень

Включає підкатегорії В1 (Середній) і В2 (Вище середнього). Рівень англійської цих студентів вважається достатнім для повсякденного спілкування або проходження неакадемічного курсу в коледжі. У цих людей, загалом, не виникає проблем із комунікацією, проте їхній словниковий запас усе ще обмежений. Тому вони нездатні брати участь в обговоренні складних тем або ж висловлювати весь спектр своїх емоцій і думок повною мірою. IELTS рівні еквівалентні наступним чином: ступеню В1 відповідають оцінки 4-5, а В2 – 5,5-6,5.

Категорія С або Вищий рівень

Ця категорія, як і дві попередні, поділяється на дві підкатегорії – С1 (Просунутий) і С2 (Професійний). Ті, хто володіє рівнем С1, впевнено користуються англійською, а знання рівня С2 і зовсім можна прирівняти до носія. Знаючи англійську настільки добре, можна вільно вчитися в закордонних вишах, складати іспити буквально на будь-яку спеціальність і навіть створювати наукові проекти. Крім того, можна отримати за кордоном будь-яку посаду. Рівень С1 відповідає балам IELTS 7-8, а С2 – 8,5-9. Вивчивши англійську на цьому рівні, можна без проблем мігрувати не тільки до Англії чи Америки, а й до Австралії, Канади або ж Нової Зеландії.

Якщо говорити конкретно про категорію С, є ще один міжнародний іспит, еквівалентний оцінюванню IELTS. Для С1 і С2 це CAE і СРЕ, відповідно. Це кембриджський іспит, однак варто зазначити, що він не користується у мігрантів такою популярністю, як IELTS. Річ у тім, що не всі міграційні служби англомовних країн приймають його сертифікати.

На яку оцінку потрібно скласти IELTS?

Відповідь на це запитання безпосередньо залежить від того, для чого саме кандидат планує складати міжнародний іспит.

  • Для переїзду за кордон. Важливо брати до уваги на яку роботу емігрант планує влаштовуватися. Якщо це, наприклад, інженер або подібна за складністю професія, оцінка знадобиться не менша за 7. Інакше кажучи, це рівень англійської С1. В інших випадках буде достатньо і 6. Або ж рівня В2. Для отримання більш детальної інформації необхідно звертатися в міграційний центр країни, куди планується переїзд.
  • Для отримання закордонної освіти. Велика частина вищих навчальних закладів вимагають оцінку не нижче 6,5 балів за кожною з чотирьох оцінюваних навичок. Якщо ж ідеться про коледж, шкала IELTS знижується до 5,5. Однак якщо навчання планується за грантом або стипендіальною програмою, у цьому разі вимоги набагато вищі й бали можуть підвищитися до 7,5.

Так чи інакше, перед складанням офіційного іспиту потрібно не тільки уточнити всі тонкощі градації, а й також пройти пробне тестування, щоб дізнатися про всі свої слабкі місця і помилки, на які слід звернути особливу увагу. Завдяки такому підходу, іспит буде успішно складено!

Реклама