Рада ухвалила євроінтеграційний законопроєкт про доброчесне лобіювання

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про доброчесне лобіювання, який є важливим для початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу.

Про це повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Ярослав Железняк.

Так, за законопроєкт №10337 проголосували 236 депутатів. Крім того, у першому читанні також ухвалили повʼязаний законопроєкт про відповідальність за порушення закону про лобізм.

Законопроєкт про лобізм встановлює термінологію, права, обов’язки та методи лобіювання, а також створює Реєстр прозорості, який формуватиме НАЗК.

За словами Геращенко, до другого читання в законопроєкті врахували деякі поправки, на яких наполягали громадські організації, але не всі, тому «є загроза різночитання певних норм».

Раніше депутатка стверджувала, що редакція законопроєкту, яку ухвалили в першому читанні, створює перешкоди для діяльності ГО, які займаються адвокацією та організацією публічного обговорення суспільно важливих питань. 

Закон набуде чинності через два місяці після початку функціонування Реєстру прозорості від НАЗК, але не пізніше ніж 1 січня 2025 року. 

Реклама

Залишити коментар