Ексзаступнику секретаря РНБО Сівковичу повідомлено нову підозру в держзраді

ДБР повідомило про підозру у держзраді ексзаступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляє пресслужба відомства у вівторок, 20 лютого, Сівкович в інтересах рф влаштував провокацію із побиття учасників «Студентського Майдану» 30 листопада 2013 року.

За даними відомства, Сівкович був завербований країною-агресором ще наприкінці дев’яностих, коли був кадровим офіцером КДБ СРСР та фсб. Посадовець виконував завдання вищого політичного керівництва країни-агресора щодо недопущення євроатлантичної інтеграції України.

Задокументовано, що у жовтні 2013 року він зустрічався з секретарем ради безпеки рф ніколаєм патрушевим у межах консультацій делегацій РНБО двох країн в Одесі.

За даними відомства, на цьому заході зрадник отримав вказівки щодо подальшої підривної діяльності проти України та придушення потенційних протестних акцій через відмову України від асоціації з ЄС.

У відомстві розповіли, що після початку студентських протестів на Майдані Незалежності, заступник секретаря РНБО почав втілювати плани рф. У ніч з 29 на 30 листопада 2013 року він особисто контролював з кабінету начальника київської міліції організований ним розгін та побиття студентів.

Тоді через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасникам мирного зібрання на Майдані Незалежності в Києві було заподіяно тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, понад 300 учасників були змушені тікати й переховуватись в приміщені Михайлівського собору. Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави.

У ДБР заявили, що своїми діями Сівкович завдав шкоди суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній та економічній безпеці України. Було створено виключні передумови для здійснення агресором активних дій щодо окупації території частини території України.

Дії Сівковича кваліфіковані за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України.

Наразі підозрюваний переховується від слідства та суду на території держави-агресора та є одним з очільником антиукраїнського руху, створеного спецслужбами рф. Процесуальне керівництво здійснює Офіс генпрокурора.

У липні 2022 року працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді Володимиру Сівковичу та трьом співробітникам фсб рф за шпигунство.

Також ДБР завершено спеціальне досудове розслідування стосовно Сівковича за підозрою у незаконному перешкоджанні проведенню акцій протесту під час Революції Гідності.

Реклама

Залишити коментар