СБУ оголосила підозру проросійському блогеру і очільнику забороненої партії Васильцю

Правоохоронці оголосили підозру колишньому очільнику нині забороненої партії «Держава» та проросійському блогеру Дмитру Васильцю. Він закликав до повалення влади в Україні.

Про це повідомили Служба безпеки України та Офіс генпрокурора.

Він переїхав до Москви ще до початку повномасштабного російського вторгнення, там вір публічно підтримав війну проти України.

Для поширення російської пропаганди Василець залучив власні канали на YouTube та в Telegram із загальною аудиторією понад пів мільйона користувачів. На цих ресурсах фігурант вихваляв політику володимира путіна, виправдовував повномасштабне вторгнення рф і закликав до знищення України. 

Він неодноразово виступав на підтримку кремля під час масових пропагандистських заходів за участі представників вищого військово-політичного керівництва росії, кажуть у СБУ. А в етерах центральних телеканалів рф Василець  закликав до захоплення державної влади та всієї території України.

Окрім того, у росії підозрюваний організував «ініціативну групу зі скликання зборів українського народу». Група назвала себе «народним представництвом» і закликала правоохоронців та держслужбовців перейти на їхній бік. 

Правоохоронці повідомили Васильцю про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії рф проти України, а також закликів до насильницької зміни конституційного ладу та до захоплення державної влади (ч. 2 ст. 436-2, ч. 3 ст. 27  та ч. 2 ст. 109 Кримінального кодексу України). Йому загрожує до 5 років увʼязнення. 

Нині тривають комплексні заходи для притягнення підозрюваного до відповідальності. 

За даними руху «Чесно», на початку російсько-української війни він займався організацією кампаній з дискредитації українських ЗМІ та відображення у них подій Революції гідності. Співпрацював з проросійським пропагандистом Анатолієм Шарієм. 

Також їздив на Донбас, щоб знімати  пропагандистські сюжети. Так, у 2015 році Васильця взяли під домашній арешт за допомогу російським бойовикам та сприяння пропагандистському телеканалу з тимчасово окупованих територій «Новороссия ТВ».

Вже у 2020 році він очолив нині заборонену політичну партію «Держава». 

Реклама

Залишити коментар