У Фінляндії лідера угруповання «Русич» засудили умовно на 40 днів за порушення заборони на в’їзд

У Фінляндії одного з лідерів російського угруповання «Русич» Воїслава Тордена, відомого під своїм попереднім іменем Ян Пєтровській, засудили до 40 діб умовного ув’язнення за два порушення заборони на в’їзд у країну.

Про це повідомляє фінський мовник Yle.

Справу розглядали в районному суді Кюменлааксо. Прокуратура довела, що Торден двічі перетинав кордон у 2022–2023 роках, обидва рази через пункт пропуску «Ваалімаа», хоча перебував у санкційному списку Європейського Союзу як Петровський.

За словами прокурора, Торден звертався по візи до Греції та Франції під своїм нинішнім іменем, хоча в заявах конкретно зазначалося, що потрібно вказувати попередні прізвища та імена при народженні.

У суді Торден заперечив навмисне порушення заборони на в’їзд або введення влади в оману. За його словами, він вважав, що заборона на в’їзд для нього вже закінчилася.

У грудні окружний суд Гельсінкі ув’язнив чоловіка за підозрою у воєнних злочинних, скоєних на сході України у 2014–2015 роках.

Воїслав Торден, відомий раніше як Ян Петровський, із 2004 року проживав у Норвегії, де брав активну участь у діяльності ультраправих організацій у Норвегії та Швеції. У період із 2014 до 2015 року він, за даними українських слідчих, воював на території України.

Петровському оголосили підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу. У зв’язку з переховуванням на території рф його оголосили в розшук.

Чоловіка затримали у Фінляндії 20 липня 2023 року в аеропорту «Гельсінкі-Вантаа», коли він збирався летіти до Ніцци, що у Франції. Він пред’явив фінським прикордонникам російський паспорт і посвідку на проживання, видану Фінляндією, на ім’я Воїслав Торден. А втім, прикордонники запідозрили, що це Петровський, якому заборонений в’їзд до всієї Шенгенської зони.

Проте Верховний суд Фінляндії 8 грудня відмовив Україні в екстрадиції Тордена-Петровського, підозрюваного в Україні в тероризмі.

Фінські судді посилаються на рішення Європейського суду з прав людини, який визнав, що українські в’язниці порушують третю статтю Конвенції з прав людини. 

Згідно з нею, ніхто не може бути підданий тортурам, поводженню чи покаранню у нелюдський або такий, що принижує гідність, спосіб. Європейський суд із прав людини визнав особливо проблематичною переповненість українських в’язниць і різні неодноразові матеріальні недоліки.

За рішенням Верховного суду Фінляндії, більше не було причин для тримання Петровського під вартою. Тож судді наказали негайно його звільнити. Однак фінські прикордонники одразу забрали Тордена із в’язниці. Спершу йшлося, що його, ймовірно, можуть депортувати з країни. Але трохи згодом стало відомо, що бойовика взяли під варту.

Реклама

Залишити коментар